Pátek, 29. března 2024

Dračí královna vydělala miliardy na papíru z amerických popelnic

Čang Jin, předsedkyně představenstva největší čínské papírenské firmy Nine Dragons Paper

Dračí královna vydělala miliardy na papíru z amerických popelnic

TAM A ZASE ZPÁTKY. Čínská miliardářka Čang Jin si všimla toho, že obyvatelé USA vyhazují spousty použitého papíru a že kontejnery, ve kterých se vozí z Číny zboží do Ameriky, se vracejí prázdné. Její firma je naplní odpadem, z něj v Číně vyrobí obaly a v nich zabalené zboží putuje z Číny zpět za oceán.

Nazývají ji "Královna odpadků" nebo "Dračí paní" a vzbuzuje obdiv i nenávist. Zároveň je tváří moderní Číny. Čang Jin, jejíž osobní majetek se odhaduje na více než tři miliardy dolarů (asi dvacet miliard korun ), je v Číně vzorem úspěšné podnikatelky a také poradkyní tamní komunistické vlády.

Současně je to ale také nenáviděná zbohatlice proměňující podle některých nevládních organizací "krev svých zaměstnanců v peníze". Její firma Nine Dragons Paper prý obchází předpisy o bezpečnosti práce, nedává informace investorům a snižuje mzdy pracovníkům, což v Číně není zvykem.

Útěk před čínskou mafií

Čang Jin se rozhodně umí chovat tvrdě. Způsobilo to i její tvrdé dětství. Její otec, důstojník čínské Rudé armády, byl uvězněn za "kapitalistické přestupky" během takzvané kulturní revoluce v šedesátých letech a ona se jako nejstarší z devíti dětí musela postarat o své sourozence.

Vše se ale rychle obrátilo. Otec byl nakonec rehabilitován a stal se šéfem velkého metalurgického kombinátu v pobřežní provincii Kuang-tung. Připomíná to osud mnoha dnešních vůdců komunistické Číny včetně současného prezidenta Si Ťin-pchinga, jehož otec byl také vězněn za kulturní revoluce. A právě tatínkův vliv a jeho známosti s mocnými komunistickými vůdci, kteří jsou dnes u moci, pomohly Čang Jin odstartovat podnikání a stát se miliardářkou.

Když čínský komunistický vůdce Teng Siao-pching uvolnil na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let v Číně podmínky pro podnikání, textilní dělnice Čang Jin se najednou objevila v papírenském průmyslu. Není jasné, jaké získala vzdělání a jaké bylo její postavení, nicméně brzy se přesunula do tehdy ještě britské kolonie Hongkongu. Údajně z pověření právě se rozjíždějícího čínského papírenského průmyslu. Pochopila totiž, že jako surovinu by šlo využít odpadní papír, kterého se Hongkong i západní země chtěly zbavit - měla ho nakupovat pro čínské papírny.

"Musela jsem přesvědčit čínské společnosti, aby akceptovaly recyklovaný papír jako surovinu. Čínský použitý papír totiž obsahoval mnoho vlhkosti a nebyl použitelný," tvrdila o léta později v jednom ze svých ojedinělých rozhovorů pro tisk.

V roce 1985 vzala své úspory, 3800 dolarů, a založila v Hongkongu vlastní firmu. V té době bylo u dětí komunistických funkcionářů módní podnikat na rychle rostoucím trhu s realitami, zejména když díky jejich konexím bylo možné si na koupi nemovitostí vypůjčit peníze. "Každý byl zblázněný do nemovitostí. Byla příležitost vydělat na tom veliké peníze," vzpomínala po více než dvaceti letech. "Dlouhodobě ale v takových investicích nemusíte zrovna vyhrát. Byly tu dobré příležitosti jinde." Jako šanci viděla tehdy výrobu obalů na zboží, které se exportovalo do zahraničí, z recyklovaného papíru. Papírových krabic byl totiž tehdy velký nedostatek.

Podle jejích slov se jí v Hongkongu dařilo, ale nebylo tu dost suroviny, a tak odešla do Los Angeles v USA. Prý chtěla rozjet obchod ve velkém a stát se "císařovnou použitého papíru". Pravý důvod byl ale zřejmě jinde. Její obchodní partner ji podvedl a zřejmě se také zapletla s čínskou mafií, která ji pak vydírala. Ztratila zároveň i podporu komunistických bossů v pevninské Číně. Musela z Hongkongu utéct a přišla o většinu vydělaných peněz.

Vášeň pro byznys i snižování platů

Ve Spojených státech objížděla s Liou Ming-čchungem, svým druhým manželem (o prvním není nic známo), ve staré dodávce skládky a přemlouvala je svojí chabou angličtinou, aby jí věnovaly starý papír. Posílala ho pak do Číny. Všimla si totiž, že kontejnery, které putují do USA z Číny naplněné zbožím, se vracejí zpátky prázdné, a tak byla doprava velmi laciná. Společnost America Chung Nam, kterou založila společně se svým manželem, se nakonec stala největším vývozcem starého papíru z USA.

V roce 1995 se vrátila do Hongkongu a založila firmu Nine Dragons Paper, která má papírny v Číně a vyrábí obaly třeba pro Coca-Colu, Nike nebo Sony. Jde o rodinný podnik. Majiteli jsou Čang Jin, její manžel a její mladší bratr Čang Čcheng-fej. Dnes už ve společnosti pracuje i La Čchun, starší z jejích dvou synů. Mladší syn je sice také zapojen do rodinného byznysu, ale prý si ještě může vybrat svoji kariéru.

V roce 2006 nabídla Nine Dragons Paper své akcie na hongkongské burze, a Čang Jin se stala nejbohatší ženou v Číně. "Můj úspěch nepřišel snadno. Byla to spousta tvrdé práce. Mám vášeň pro byznys a byznys s recyklovaným papírem," tvrdí. Jejím obchodům ale velmi pomohlo obnovení dobrých vztahů s vládci v Pekingu. Stala se dokonce členkou CPPCC, poradního orgánu čínské vlády. Ráda přitom oficiálně mluví o odpovědnosti vůči svým zaměstnancům a společnosti.

Ve skutečnosti se ale chová poměrně diktátorsky a zaměstnanci její firmy si stěžují na špatné pracovní podmínky a dlouhou pracovní dobu. Společnost také snížila před několika lety zaměstnancům platy. Investoři zase poukazují na to, že s nimi vedení firmy nekomunikuje. Firma byla dokonce kvůli tomu vyřazena z ratingu agentury S&P. Ovšem zisky Nine Dragons rostou a od července stoupá i hodnota jejích akcií. Navíc plánované obří investice do nových papíren slibují další vyšší zisky, takže investoři na všechny problémy zřejmě brzy zapomenou.

Můj úspěch nepřišel jednoduše a snadno. Byla to spousta tvrdé práce. Mám ráda práci s recyklovaným papírem.

Čang Jin (56)
Jedna z nejbohatších Číňanek, zakladatelka firmy Nine Dragons Paper, největšího výrobce papíru v Číně. Je vdaná za Liou Ming-čchunga, Tchajwance vyrostlého v Brazílii. Liou je ředitelem Nine Dragons, Jin je šéfkou představenstva firmy. Od roku 2007 je Čang Jin podle informací tisku poradkyní čínské komunistické vlády.

AUTOR: Marek Hudema
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů