Čtvrtek, 28. března 2024

Čínská CNOOC odejde od větrné energie a biopaliv

Čínská CNOOC odejde od větrné energie a biopaliv

Čínský energetický koncern China National Offshore Oil Corp (CNOOC) hodlá ukončit část aktivit ve své ztrátové divizi obnovitelných zdrojů. Společnost prodá projekty větrné energie a biopaliv a zaměří se místo toho na zplyňování uhlí. Agentuře Reuters to dnes řekl informovaný zdroj, který si nepřál být jmenován.

CNOOC má v provozu nebo ve výstavbě deset projektů větrné energie o celkovém instalovaném výkonu 67 gigawattů ročně. Nedostatečné subvence a propad cen na mezinárodním trhu uhlíkových emisí jí však nedovolují dosahovat v tomto oboru ziskovosti. Podle úmluv OSN v rámci Kjótského protokolu o snižování emisí může CNOOC prodávat na vyrobenou větrnou energii uhlíkové kredity vládám nebo firmám ve vyspělých zemích.

Čína je největším producentem větrné energie na světě a v roce 2012 měla na tomto poli instalováno 76 gigawatů výkonu. To představovalo více než čtvrtinu celosvětových kapacit větrné energetiky. Vláda plánuje zvýšit domácí kapacitu do roku 2015 na 100 GW.

Zisková nebyla ani expanze CNOOC na pole biopaliv, kde proto rovněž končí. Zde se společnost zaměřovala na testování produkce paliv z použitého kuchyňského oleje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů