Čtvrtek, 28. března 2024

ÚS znovu oživil spor o větrné elektrárny v Ústeckém kraji

ÚS znovu oživil spor o větrné elektrárny v Ústeckém kraji

Ústavní soud (ÚS) oživil spor o stavbu větrných elektráren v Ústeckém kraji. Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) nařídil, aby znovu projednal návrh obce Petrovice na zrušení části krajských zásad územního rozvoje. Původně správní soud návrh zamítl. Petrovicím vadí příliš přísná regulace, která prý zcela brání výstavbě nových velkých větrných elektráren v katastru obce.

"Věřím, že tímto se pomaličku otevírá cesta ke zrušení zásad územního rozvoje Ústeckého kraje v těch částech, v nichž z našeho pohledu nezákonně regulují rozvoj větrné energetiky," řekl ČTK Jiří Nezhyba z advokátní kanceláře, která Petrovice zastupovala.

Starosta Petrovic Zdeněk Kutina (nez.) ČTK řekl, že zásady jsou zbytečně přísné. "Vůbec to neřeší místně, ale všeobecně, a téměř znemožňují v tomto směru jakékoli aktivity," řekl ČTK Kutina. U Petrovic už dvě větrné elektrárny jsou a obec podle Kutiny stojí o stavbu dalších. "Je to menší zlo než fotovoltaická elektrárna, která zabírá pole nevzhlednými panely. Vítr tady fouká, tak proč ho nevyužít. Z našich zkušeností navíc víme, že větrné elektrárny neškodí životnímu prostředí," doplnil Kutina. Podle něj by v katastru Petrovic mohly být dvě desítky větrníků.

ÚS se podle soudce zpravodaje Ludvíka Davida věcně nezabýval obsahem rozvojových zásad, ale postupem NSS. "V tom postupu jsme shledali porušení práva na spravedlivý proces, potažmo i porušení práva na zákonného soudce," uvedl David. Rozsudek NSS je podle něj v rozporu s dosavadní judikaturou téhož soudu. Je jiný, proto musel být zrušen, podotkl David.

NSS v minulosti opakovaně škrtal v rozvojových zásadách, které byly ve vztahu k větrným elektrárnám příliš přísné. Konkrétně se to týkalo Vysočiny, Plzeňského, Moravskoslezského a Karlovarského kraje. Obec Petrovice ovšem neuspěla, a to především kvůli tomu, že své námitky neuplatnila už v době pořizování a schvalování zásad územního rozvoje. NSS jí vytknul pasivitu. Nyní však zřejmě bude muset argumenty obce věcně projednat. "Nijak nepředjímáme, jak by měl NSS rozhodnout, měl by však respektovat svou judikaturu," uvedl David.

Zásady rozvoje Ústeckého kraje schválené v roce 2011 výslovně nestanovily žádné zóny bez větrné energie. Poměrně obsáhle však popisují území, v nichž má před budováním větrných elektráren přednost ochrana přírody a krajiny. Jde o chráněná území, přírodní parky, významné krajinné prvky, města a příměstské oblasti. Dále zásady vymezují dvoukilometrové pásmo kolem rekreačních objektů a tříkilometrovou zónu kolem všech zastavěných území, lázní či památek. Do loňského října platila ještě dvouletá výjimka pro některé rozpracované projekty.

Názory na větrné elektrárny se v Česku různí. Některé obce se jejich výstavbě brání v obavě, že vrtule na vysokých sloupech zkazí ráz krajiny. Jinde radnice budování elektráren podporují. Ekologové větrné elektrárny spíše schvalují jako vhodný zdroj obnovitelné energie. Ústecký kraj patří k regionům s největším větrným potenciálem v České republice, a to zejména v centrální a východní části Krušných hor.

Jan Tomandl

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů