Čtvrtek, 28. března 2024

Objem elektroodpadu o Vánocích vzrostl až o 2 tisíce tun

Objem elektroodpadu o Vánocích vzrostl až o 2 tisíce tun

Průzkum provedený neziskovou organizací ASEKOL ukázal, že převážná většina Čechů stále odkládá recyklaci již nepoužívaných spotřebičů. V období vánočních svátků se přitom tradičně nejvíce zvyšuje objem vysloužilých spotřebičů, které by v následujícím roce měly lidé vytřídit.

O Vánocích jsou staré přístroje nahrazovány novými, které lidé našli pod stromečkem. Vánoční svátky tak s sebou nesou zvýšenou produkci elektroodpadu, který bohužel končí často na půdách či ve sklepích. "Množství nepoužívaných elektrospotřebičů v domácnostech každoročně vzrůstá, přičemž největší nárůst očekáváme zpravidla od prosince do února, k recyklaci se část z nich dostává s vlnou domácích jarních úklidů. Množství elektroodpadu, jež po Vánocích vybereme, představuje až 11 % ročního sběru našeho kolektivního systému," uvádí Hana Ansorgová, manažerka komunikace neziskové organizace ASEKOL, jež se zpětným odběrem zabývá.

Z průzkumu společnosti ASEKOL vyplývá, že 64 % Čechů nerado vyhazuje předměty, na něž jsou zvyklí a s nimiž mají spojené určité vzpomínky či zážitky. Týká se to především analogových fotoaparátů či rozhlasových přijímačů, jež lidem za dobu používání přirostly k srdci. Citové pouto si k takovýmto výrobkům vytvoří až 55 % vlastníků.

Průzkum dále ukázal, že v domácnostech se nachází celkem až 63 milionů kusů starého a nepoužívaného elektra. "Jedná se zejména o přístroje vyrobené před rokem 2005. Například CRT televizorů či počítačových monitorů se zatím k recyklaci vybralo pouze 55 %. Převážná většina těchto zařízení již není domácnostmi využívaná, a tudíž většinou leží ladem," říká Ansorgová.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů