Pátek, 29. března 2024

Kam se starými hračkami? Na charitu i do tříděného odpadu

Kam se starými hračkami?  Na charitu i do tříděného odpadu

Zůstaly vám doma po Vánocích staré nepotřebné hračky, které vaše ratolesti vyměnily za novější? Věřte, že na půdě budou jen zbytečně zabírat místo, a je tedy lepší se jich zbavit. Zavděk jimi mohou vzít vaši příbuzní či známí s dětmi, ale pokud žádné takové nemáte, přinášíme vám několik tipů, kam staré hračky odnést, aby nepřišly nazmar.

Dětské domovy o staré hračky často nestojí

První možností pro odložení starých hraček, která napadne většinu lidí, jsou dětské domovy. Řada lidí si přitom myslí, že domovy nepohrdnou ničím, a tak do nich vozí i velmi staré, rozbité či špinavé hračky. Jak ale potvrzují mnozí ředitelé dětských domovů, o staré vypelichané plyšáky či polámané figurky většinou nestojí. Mnohem raději totiž přijmou finanční příspěvek, za který dětem pořídí třeba kurzy tance nebo je vezmou do zoo. Hraček pro své chráněnce totiž mají obvykle dost. Pokud přece jen chcete nějaké ty hračky do domova věnovat, poraďte se nejprve s jeho pracovníky, o jaké hračky by případně měli zájem. Zachovalé stolní hry, které se v domově častým užívání rychle opotřebí, většinou uvítají. Zájem mívají i o sportovní potřeby. S hračkami na odpis u nich ale zcela jistě neuspějete.

Charita, červený kříž, školky a družiny

Pokud chcete hračky věnovat na bohulibé účely, nejlepší možností je darovat je místní charitě či červenému kříži. Tyto dobročinné organizace vám budou za jakoukoliv pomoc jistě vděčné. Charita přijímá hmotné dary ve svých střediscích a centrech. Plyšové hračky můžete navíc spolu se starým ošacením vložit v igelitové tašce do kontejnerů na textil, které jsou rozmístěny po ulicích měst. Hmotnou pomoc přijímá také humanitární organizace Český červený kříž. Ta často pořádá různé sbírky a hračky přijímá i ve svých humanitárních střediscích. Pěkné nepoškozené hračky můžete též zkusit nabídnout místním školkám, dětským družinám, mateřským centrům či dětským oddělením v nemocnicích.

Zničené a rozbité vyhoďte - nejlépe ekologicky

Pokud jsou již vaše hračky skutečně v dezolátním stavu, nezbývá, než je vyhodit. Než s nimi ale automaticky zamíříte do nejbližší popelnice nebo kontejneru, myslete na životní prostředí. Některé hračky lze sice zákonně vyhodit do běžného odpadu, ekologové ale radí je rozebrat na "prvočinitele" a jednotlivé části vyhodit podle druhu do tříděného odpadu. Speciální skupinu hraček tvoří ty na elektriku, tedy například elektrické vláčky, závodní autíčka, videohry a další. Ty se řadí mezi elektroodpad a podle toho je s nimi třeba naložit. "Lidé často zapomínají, že i hračky mohou být nebezpečný elektroodpad, který nepatří do popelnice. Elektronické hračky lze odevzdat v místech zpětného odběru elektrozařízení, jako jsou sběrné dvory či sběrné boxy v nejrůznějších institucích, školách a firmách. V rámci projektu Buď líný je dokonce bezplatně odvezeme i s dalším elektrem přímo z domu," říká Petr Kubernát ze společnosti REMA Systém, která se zabývá zpětným odběrem elektroodpadu. Ekologickou likvidací podpoříte recyklaci obsažených materiálů a jejich opětovné využití, například při výrobě nových hraček.

Pěkné novější hračky prodáte na aukci

Novější hračky v bezvadném stavu, ze kterých vaše děti rychle vyrostly nebo o ně ztratily zájem, můžete také zkusit prodat na burze či v aukci. Získáte tak zpět alespoň část částky, kterou jste za ně zaplatili. Pokud nemáte burzu ve svém okolí, můžete zkusit nějakou internetovou, kterých je opravdu velké množství. Stačí se během pár minut zaregistrovat a přidat krátký popis s fotografií a čekat na první zájemce. Lidí, kteří si hračku rádi za nižší cenu koupí, i když už není úplně nová, se v dnešní době najde poměrně mnoho. V aukci můžete zkusit prodat i staré unikátní hračky, za které jsou někteří sběratelé ochotni zaplatit vysoké ceny.

Dobročinné obchody

Novější hračky v zachovalém stavu můžete také darovat do takzvaných dobročinných obchodů. Obchody darované hračky zařadí do svého sortimentu a výtěžek z jejich prodeje použijí na financování projektů určených na pomoc seniorům, zdravotně postiženým či sociálně potřebným. Věci stačí přinést v otevírací době přímo do konkrétního obchodu a předat je prodávajícímu. Převážná část dobročinných obchodů se nachází v Praze, najdete je ale i v dalších městech po celé České republice.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů