Sobota, 20. dubna 2024

Lidé ze Střížovic na Plzeňsku půjdou k referendu kvůli větrníkům

Lidé ze Střížovic na Plzeňsku půjdou k referendu kvůli větrníkům

Obyvatelé Střížovic na Plzeňsku, kde chce německá firma Ostwind postavit osm větrných elektráren, půjdou 1. března k referendu. Budou hlasovat o tom, zda mají být až dvousetmetrové stožáry zakreslené do územního plánu, tak jak před časem navrhla obec. Otázku pro lidové hlasování schválí zastupitelé 21. ledna, řekl dnes ČTK starosta Jiří Fejfar. Pokud občané vytýčení pozemků pro větrníky na území obce odmítnou, stavět se nebudou.

"Navrhli jsme ji ve znění: Mají být v územním plánu obce Střížovice vytýčeny pozemky pro výstavbu větrných elektráren?. O této formulaci budu ale ještě jednat s právníky," uvedl.

Petici proti větrníkům podepsalo za tři měsíce asi 3000 lidí. Obyvatelům Střížovic a okolních obcí vadí blízkost stožárů, znehodnocení krajiny i jejich nemovitostí. Podle občanského sdružení Ametyst to poškodí krajinu; vrtule budou vidět na desítky kilometrů.

Podle starosty odpor v obci utichl a Střížovice se nyní připravují na referendum. "Nemuseli jsme ho dělat, ale rozhodli jsme se sami od sebe. Bude to nejlepší řešení. Odpůrci by pro vyhlášení referenda nesehnali potřebných minimálně 90 podpisů," řekl Fejfar. Ve Střížovicích je 380 obyvatel, z nich je kolem 300 voličů.
Obec zařadila plochu pro větrníky do návrhu územního plánu a čeká na jeho schválení městským úřadem Blovice. "Napsali jsme jim, aby schvalování odložili až poté, jak dopadne referendum. Když budou občané proti, tak elektrárny z územního plánu vyloučíme," řekl Fejfar.

"Formulace otázky je laická, nepřesná a pro obec málo závazná. Pokud bude položená takto, tak je výsledek trochu k ničemu," řekla za iniciátory petice Eva Chvojková z Nebílov. Doufá, že její text aktivní lidé v obci změní. Podle ní je Střížovicích "divná situace, protože pan starosta to tam má vše podchycené". "Je to pro mě nepochopitelné, protože v okolních obcích to funguje příjemně a demokraticky," řekla. Podle Chvojkové je plánovaná obří stavba už spíše regionálním problémem a neměli by o ní rozhodovat ani zastupitelé ani obyvatelé jedné obce, ale například kraj. "Aby do toho mohly mluvit také okolní obce, což teď není jisté," uvedla.

Střížovicím by větrníky přinesly jednorázově šest milionů korun a po dobu 25 let až milion ročně. Za to by opravily silnice, kanalizaci a vodovod. Záměr předchozího investora, od něhož Ostwind projekt převzal, schválila obec na veřejném zasedání v únoru 2006.

"Investor projekt stále připravuje," řekl Fejfar. Podle jednatele Martina Vojáčka navrhl Ostwind v dokončené dokumentaci EIA (posudek vlivu stavby na životní prostředí) variantní řešení s méně větrníky nebo snížení jejich výšky. Podle názoru pracovníků krajského odboru životního prostředí jde o renomovanou firmu, která by zřejmě v případě silného tlaku veřejnosti od svého záměru ustoupila.

Referendum se bude konat od 08:00 do 14:00.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů