Sobota, 20. dubna 2024

Pokuta za nelegální výkup a organizaci sběru elektroodpadu

Pokuta za nelegální výkup a organizaci sběru elektroodpadu

ČIŽP (OI Hradec Králové) udělila pokutu 150 tisíc korun společnosti Sound & Vision s.r.o., která v rozporu se zákonem o odpadech vykupovala elektroodpady, aniž by k tomu byla oprávněna. Společnost porušila povinnost, stanovenou § 12 odst. 3 zákona o odpadech. Rozhodnutí je pravomocné.

ČIŽP při kontrole zjistila, že společnost na svých webových stránkách v květnu 2013 avizovala vznik nového "úseku recyklací", určeného pro výkup nefunkční elektroniky, elektrozařízení, elektrických přístrojů, výpočetní a kancelářské techniky, elektrického nářadí a podobně. Tento úsek organizoval na své náklady a ve své provozovně výkup i svoz nefunkčních elektrozařízení. Zároveň byla případným zájemcům o hlubší spolupráci nabízena možnost vytvoření tzv. "výkupního místa nefunkčních elektrovýrobků". Potvrzení o následné ekologické likvidaci nabízel účastník řízení ke stažení na svých webových stránkách. Na potvrzení bylo uvedeno, že společnost Sound & Vision s.r.o. potvrzuje, že veškeré vykoupené nefunkční elektrozařízení a jejich části či součásti jsou u jejich partnera následně ekologicky likvidovány. Výkup elektroodpadu byl prokázán následně od konkrétních dodavatelů včetně jedné obce. Odpady byly přijímány přímo v provozovně i v rámci svozů, které účastník řízení zajišťoval od jednotlivých dodavatelů.

Společnosti Sound & Vision s.r.o. bylo prokázáno, že přebírala od právnických i fyzických osob elektroodpad odpad jak kategorie ostatní, tak i odpad nebezpečný - vesměs elektrozařízení, která měla pozitivní ekonomickou hodnotu a mohla tak být předmětem výkupu. V roce 2012 se jednalo cca o 118 t těchto druhů odpadů, z toho bylo cca 30 t odpadů v kategorii nebezpečný; v roce 2013 se jednalo cca o 56 t těchto odpadů, z toho cca o 18 t odpadů kategorie nebezpečný. Společnost Sound & Vision s.r.o. předávala následně vykoupené odpady společnosti, která se zabývá zpracováním elektroodpadů.

Nakládání s elektroodpady je řešeno zvláštními ustanoveními zákona o odpadech - elektroodpady smějí být předány jen oprávněnému zpracovateli elektroodpadů, nebo na tzv. místa zpětného odběru či odděleného sběru. Tato místa, svoz a následná recyklace jsou organizovány provozovateli kolektivních systémů, které byly založeny výrobci elektrozařízení za účelem plnění jejich zákonem stanovených povinností pro sběr, zpracování a využití elektroodpadů. Společnost Sound & Vision s.r.o. však nebyla žádným způsobem oprávněna k převzetí elektroodpadů - nebyla zpracovatelem elektroodpadů a nebyla ani zapojena do systému sběru organizovaného výrobci elektrozařízení.

Firma svým jednáním přímo neohrozila životní prostředí, nicméně jednoznačně ohrozila legislativou předpokládaný a garantovaný systém sběru a zpracování elektroodpadů. Tento systém mj. předpokládá plnění povinností, týkajících se míry sběru a kvót materiálového využití elektroodpadů, ke kterým se ČR zavázala transpozicí Směrnice EU o elektroodpadech. Za systém nesou právní odpovědnost výrobci elektrozařízení spolu se státem; ten je odpovědný za vymáhání plnění povinností, vedoucích k dosažení míry sběru elektroodpadů způsobem, který určuje platná legislativa.

Simona Cigánková, tisková mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů