Čtvrtek, 25. dubna 2024

Energetika - novinky a pozvánky

Energetika - novinky a pozvánky

Barack Obama: Je třeba připravit Spojené státy na důsledky klimatických změn
Důsledky klimatických změn - zahrnující četnější období s mimořádně vysokými teplotami, extrémní srážky, lesní požáry, krutá vedra, tání permafrostu, acidifikace oceánů a zvyšování hladin oceánů - začínají zasahovat komunity, ekosystémy, ekonomiky a ohrožují naší zemi. Tyto vlivy jsou závažné zejména v těch oblastech, které již nyní čelí ekonomickým či zdravotním problémům a dále zhoršují stav poškozených přírodních ekosystémů. Minimalizace těchto rizik vyžaduje cílenou přípravu, úzkou spolupráci a koordinaci federální vlády a zainteresovaných organizací, s cílem zlepšit naši připravenost a odolnost(resilienci), chránit naši ekonomiku, infrastrukturu, životní prostředí a přírodní zdroje.

Vladimír Wagner: Jaderná energetika na prahu roku 2014
Shrnutí stavu jaderné energetiky ve světě od Vladimíra Wagnera.

Paul Allen: Závislost na fosilních palivech nás vede do krize
Je zřejmé, že na výzvy 21.století nestačí reagovat nástroji století dvacátého. Stejně tak musíme změnit způsob myšlení o budoucnosti. Musíme si umět představit, jaké by to bylo žít ve světě, ve kterém bychom dokázali obnovit náš vztah s přírodou a změnit naši závislost v sílu. Pokud začneme měnit náš životní styl, kulturu i technologie, uvidíme náznak budoucího udržitelné budoucnosti a další kapitoly vztahu lidí a energie kolem nás.
Enviweb: Břidličná bublina co nevidět praskne
Vychází najevo, jak je to s onou pohádkovou ziskovostí těžby. Investigativcům z New York Times se loni podařilo dostat se k interním dokumentům těžebních společností, které mluví o tom, že těžba od prosince 2011 stagnuje. Výtěžnost vrtů totiž klesá mnohem rychleji, než se předpokládalo, i u těch nejlepších polí je po 36 měsících vyčerpáno až 95 procent zásob. Kanadský geolog David Hughes předpovídá, že kapitálové vstupy nutné ke kompenzaci poklesu výtěžnosti se budou časem zvyšovat, protože nejvydatnější ložiska jsou už vytěžena a vrtání se přesouvá do oblastí nižší kvality. Podle něj bude takto možné situaci protahovat ještě čtyři roky, nanejvýš pak do konce desetiletí. Pak nastane prudký pád.

Temelin.cz: Systémová podpora obnovitelných zdrojů v Horním Rakousku - proč tam ano a u nás ne?
Systematická podpora znamená, že je pravidelně zpracovávána energetická koncepce Horního Rakouska, která je průběžně aktualizována a každoročně se důsledně sleduje její plnění. Poslední platná energetická koncepce Horního Rakouska se jmenuje "Energetická budoucnost 2030" (Energie Zukunft 2030) a má mj. za cíl, aby do roku 2030 byla veškerá (!) spotřeba elektřiny a tepla kryta výrobou z obnovitelných zdrojů.
Jakých výsledků Horní Rakousko za poslední desetiletí dosáhlo? Ačkoliv je zajištěn hospodářský růst (od roku 2005 se zvýšil hospodářský růst Horního Rakouska o více než 21 %), spotřeba energie se nezvyšuje, byla dokonce za stejné období snížena o 0,75%.
Brněnský deník: V Brně letos 70-krát překročen denní limit pro polétavý prach
Překročit maximální denní limit polétavého prachu v ovzduší lze jen pětatřicetkrát za rok. První měřící stanicí v Brně, která tuto hranici překročila, byla už 8. března ta ve Svatoplukově ulici. "Jednadvacátého prosince to bylo už sedmdesátkrát. Smogová kvóta však byla v Brně letos vyčerpána i na několika dalších měřících stanicích," uvedl Miroslav Šuta z Centra pro životní prostředí a zdraví.
Mezinárodní energetická agentura: investujte do efektivity
Mezinárodní energetická agentura (IEA) 12. listopadu představila nové vydání Světového energetického výhledu. V energetice podle něj přestávají platit staré pravdy. Ekonomický růst nemusí být spojen se zvyšující se spotřebou energie a růstem emisí CO2 a energetická účinnost postupně svým významem předčí tradiční energetické zdroje. Podle predikce investic v letech 2013 až 2035 bude energetická účinnost nejperspektivnějším odvětvím s celkovými investicemi 8,1 biliónu dolarů. Dvě třetiny potenciálu energetických úspor není stále vyčerpáno. Jedná se přitom o jediný "zdroj", který je bezpečný - tedy nezvyšuje závislost států na nestabilních politických režimech ani neohrožuje zdraví a životy lidí - a zároveň přispívá k ekonomickému rozvoji bez znečištění životního prostředí.

Thinkprogress: 13 clean energy breakthroughs of 2013
While the news about climate change seems to get worse every day, the rapidly improving technology, declining costs, and increasing accessibility of clean energy is the true bright spot in the march toward a zero-carbon future. 2013 had more clean energy milestones than we could fit on one page, but here are thirteen of the key breakthroughs that happened this year.

POZVÁNKY (všechny pozvánky)



7.1.2014, STUŽ: Klima a Lidé, aneb hodnocení 5.zprávy IPPC
Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC) postupně zveřejňuje jednotlivé části 5. hodnotící zprávy. Již zveřejněná první část, týkající se fyzikálního zdůvodnění klimatických změn konstatuje, že globální oteplování je nezpochybnitelným faktem a s 95% jistotou je dominantní příčinou změny klimatu lidská činnost.
9.1.2014, Brno - Diskuse: Stavět Temelín a prolamovat limity? A jaké jsou alternativy?
Přijďte též diskutovat s lidmi, které též zajímá jaká bude budoucnost energetiky v Česku a v Evropě.

14.1.2014, Praha - Diskusní večer energetické sekce SZ: O hospodaření s nerostnými zdroji a výhledu do budoucna se Zdeňkou Petákovou
Vývoj, současný stav a prognóza spotřeby energetických nerostných surovin globálně i v rámci ČR. Jejich význam pro zachování civilizační úrovně. Dlouhodobé udržení dnešní výše spotřeby energie se začíná jevit jako velmi obtížné až nemožné. Též o aktuálních otázkách Česka - těžba zlata, hlubinná těžba hnědého uhlí v Podkrušnohoří.

29.1.2014, Brno - Seminář s D.Korowitzem: Hrozba kolapsu komplexních společností a mapování budoucích rizik
Vývoj komplexních společností z pohledu systémové teorie. Závislost naší společnosti na výrobě a spotřebě, dopravní, energetické a finanční infrastruktuře - a přírodě. Je možné změnit současný směr vývoje? Jaké jsou šance na udržitelný nerůst? Hrozba kolapsu. Jak mapovat scénáře budoucích rizik: rozsah, omezení, indikátory.


Autor: Milan Šimoník
______________________________
Tel. +420 725 628 034
Blog: milansimonik.blog.idnes.cz
Web: Energetika v souvislostech

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů