Čtvrtek, 28. března 2024

Svaz PRO-BIO odmítá liberalizaci nakládání s GMO

Svaz PRO-BIO odmítá liberalizaci nakládání s GMO

Ekologickým zemědělcům se nelíbí připravovaná novela ministerstva životního prostředí, která má zjednodušit nakládání s geneticky modifikovanými organismy (GMO). Snaha zjednodušit používání GMO je podle PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců v rozporu s evropskými trendy. Evropa je v otázkách GMO na rozdíl od jiných světadílů dlouhodobě opatrná. Česko je jednou z mála evropských zemí EU, kde se pěstuje geneticky modifikovaná kukuřice.

"Místo toho, abychom experimenty s geneticky modifikovanými organismy rovnou zakázali, jak to učinili v řadě sousedních zemí, tak odcházející vedení ministerstva životního prostředí připravilo novelu příslušného zákona, který problematiku naopak zjednodušuje a uvolňuje," uvedla manažerka svazu Kateřina Nesrstová.

Podle MŽP je hlavním cílem novely odstranit povinnosti, které jsou nad rámec požadavků evropské směrnice. Jde především o zrušení oznamování nových geneticky modifikovaných plodin v takzvané první kategorii rizika uzavřeného nakládání na pracovišti, které již bylo předmětem předchozího oznámení. Zároveň ruší havarijní plány pro 1. kategorii rizika.

MŽP uvádí, že česká legislativa v je této oblasti přísnější než evropská. "Jedním dechem však v důvodové zprávě k připravované novele dodává, že v souvislosti s nepřijetím navrhované právní úpravy nehrozí žádná rizika. Je potom otázkou, proč tedy úředníci novelu připravují," podotkla Nesrstová. Znepokojivé je podle ní rovněž v novele navrhované zkrácení doby povinného uchovávání dokumentace o uzavřeném nakládání s GMO.
V Evropě o GMO není velký zájem a na celosvětové produkci těchto plodin má region nepatrný podíl. V EU se nyní pěstuje pouze kukuřice odolná vůči hmyzu, kterou vyvinula americká společnost Monsanto a která byla schválena v roce 1998. Pěstuje se na rozloze zhruba 100.000 hektarů, a to hlavně ve Španělsku, dále v Portugalsku, Česku (asi 3000 hektarů), Rumunsku a na Slovensku. V osmi zemích EU je pěstování zakázáno. Jsou to Rakousko, Bulharsko, Německo, Řecko, Maďarsko, Itálie, Polsko a Lucembursko. Ve Francii platil zákaz do srpna.

PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců je jediné celostátní sdružení ekozemědělců, zpracovatelů a prodejců biopotravin. Sdružuje 615 tuzemských ekologických zemědělců, 68 bioprodejen a 220 členů PRO-BIO Ligy, sekce pro spotřebitele.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů