Čtvrtek, 18. dubna 2024

Brusel zvažuje, že zruší závazné cíle pro obnovitelné zdroje energie

Velkým podnikům by se mohly výrazně snížit poplatky za elektřinu. Finální dokument představí Evropská komise 22. ledna...

Brusel zvažuje, že zruší závazné cíle pro obnovitelné zdroje energie

Evropská komise se v otázce výroby energie pomalu přiklání na stranu těžkého průmyslu. Deset dní před vydáním klíčového dokumentu evropští komisaři zvažují, že nezavedou pro členské státy závazné cíle, jakou měrou se mají obnovitelné zdroje podílet na energetickém mixu. Namísto toho by měl zůstat pouze cíl ohledně snižování emisí oxidu uhličitého. V důsledku by tak měly klesnout ceny elektřiny pro koncové uživatele.

"Vnímám to jako pozitivní krok, na rozdíl od dosavadních regulací. Už nyní platíme za obnovitelné zdroje ročně 60 milionů korun. To je polovina našeho rozpočtu na investice. Kdybychom měli možnost tyto prostředky směrovat do úspor elektrické energie, tak si myslím, že by tyto peníze měly podstatně smysluplnější využití," shrnuje své pocity generální ředitel společnosti Lasselsberger Roman Blažíček.

Právě velkoodběratelé energií, jakými jsou například hutě, sklárny nebo chemické provozy, by si mohli změnou postoje Evropské komise polepšit nejvíce.

"Bylo chybou klást si cíle a zároveň nařizovat, jak jich dosáhnout. Pokud by Evropská komise řekla, že cíle nejsou závazné, tak tím v podstatě přizná předchozí chybu a to je první krok k nápravě. Postavení energetického sektoru zpátky na racionální základ by mělo pozitivní dopad na atraktivitu evropského regionu z pohledu investic," říká majitel a šéf strojírenské skupiny Vítkovice Machinery Group Jan Světlík.

Například v České republice poskočila cena příplatku za obnovitelné zdroje za jednu megawatthodinu ze 166 korun v roce 2010 na loňských 583 korun. Letos vlivem robustnějších dotací ze strany státu poklesne na 495 korun.

Energetika bude jedním z nejostřeji sledovaných pasáží dokumentů, v nichž chce Evropská komise 22. ledna představit své plány na zvýšení evropské konkurenceschopnosti.

Proti závaznému cíli ohledně využívání obnovitelných zdrojů se staví i výrobci elektřiny. Podle nich současný takřka nefunkční systém emisních povolenek a masivní podpory zelené energie omezují manévrovací prostor k dosažení druhého závazku EU v oblasti ekologie - tedy snižování emisí oxidu uhličitého. Nevyplatí se tak například provoz relativně čistých plynových elektráren a nejistý je i osud jádra.

Odhaduje se, že Evropská komise bude požadovat, aby členské státy snížily do roku 2030 objem oxidu uhličitého vypouštěného do ovzduší o 40 procent v porovnání s rokem 1990.

"Ustanovení jednoho cíle v oblasti snižování emisí CO2 podporujeme. Diskutované omezení emisí o 40 procent by znamenalo nastartování obchodování s povolenkami. V současné situaci se nevyplatí investovat do nových zdrojů, takže se investiční plány velkých společností významně omezují," říká ředitel útvaru evropské agendy společnosti ČEZ Ivo Hlaváč.

Podle britského ministra životního prostředí Eda Daveyho, který patří mezi největší zastánce jediného ekologického cíle EU, existují levnější způsoby, jak tomuto závazku dostát, než jsou dotace obnovitelných zdrojů. Těmi jsou například podpora jaderné energetiky nebo zavádění takzvaných chytrých rozvodných sítí.

Proti Británii, která po dvou desetiletích staví novou jadernou elektrárnu, se za závazné cíle pro obnovitelné zdroje staví osm členských států EU. Mezi ně patří například Itálie, Francie či Německo, které se chce do roku 2020 zbavit všech svých jaderných elektráren.

Případný ústup od závazných cílů ohledně obnovitelných zdrojů se nelíbí ani ekologickým iniciativám. Například organizace Greenpeace požaduje, aby se na evropské produkci energie podílely plnými 45 procenty.

Ekologické úsilí

30 %
veškeré energie má nejpozději v roce 2030 v členských státech Evropské unie pocházet z obnovitelných zdrojů. Nyní se v Bruselu jedná o tom, zda má být tato ambice přetavena v závazný cíl, či nikoli. Vedle toho Evropská komise nejspíš představí i závazek na snížení emisí oxidu uhličitého o 40 procent oproti hodnotám z roku 1990.

1 TRILION EUR
Na tolik odhadl cenu za odklon Německa od jaderné energie ve prospěch obnovitelných zdrojů bývalý spolkový ministr životního prostředí Peter Altmaier.

AUTOR: Martin Kohout
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů