Úterý, 23. dubna 2024

Total potvrdil investici do těžby břidlicového plynu v Británii

Total potvrdil investici do těžby břidlicového plynu v Británii

Francouzský ropný koncern Total potvrdil, že koupil podíl 40 procent ve dvou licencích na těžbu břidlicového plynu v Británii. Stal se tak první velkou nadnárodní firmou, která se rozhodla zkoumat možnosti těžby břidlicového plynu v zemi. Británie je považována za jednu z evropských zemí s největšími možnostmi pro rozvoj těžby plynu a ropy z nekonvenčních zdrojů.

Jedním z partnerů Totalu při průzkumu má být firma Dart Energy. Ta již dříve uvedla, že Total by měl za projekty ve východní Británii zaplatit 48 milionů dolarů (962,4 milionu korun).

Britští geologové odhadují, že v severní Anglii může být téměř 37 bilionů metrů krychlových plynu. Pokud by Británie byla schopná vytěžit deset procent odhadovaných zásob, mohlo by to podle BBC uspokojit poptávku v zemi na 50 let.

Polsko a Británie jsou zatím v Evropě jediné dvě země aktivní v průzkumu těžby plynu z břidlic. Ostatní země váhají, neboť se obávají dopadu na životní prostředí. Česko či Francie uvalily z tohoto důvodu a kvůli odporu zelených aktivistů na průzkum břidlic moratorium.

Takzvaná břidlicová revoluce v posledních letech zařídila USA soběstačnost v plynu, omezila závislost země na dovozu ropy a prudkým zlevněním plynu přeměnila tamní energetický trh.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů