Čtvrtek, 28. března 2024

Kdo žije v zeleni, je dle studie dlouhodobě spokojený

Kdo žije v zeleni, je dle studie dlouhodobě spokojený

Život ve městech, v nichž jsou velké zelené plochy, má dlouhodobě kladný vliv na duševní stav jejich obyvatel. Prokázala to britská studie, jejíž autoři své poznatky zveřejnili v časopise Environmental Science and Technology.

Srovnávali vliv možnosti relaxovat v parku nebo na zelené ploše s vlivem jiných pozitivních událostí. Zjistili, že zeleň má mnohem delší a stálejší dopad než třeba zvýšení platu nebo kariérní postup.

Jeden z autorů studie Mathew White řekl zpravodajské stanici BBC, že ve městech s dostatečným množstvím parků se mezi obyvateli vyskytuje mnohem méně případů deprese a úzkosti.

White také tvrdí, že i když lidi potká v životě šťastná událost jako povýšení, zvýšení platu nebo svatba, do půl roku se jejich pocit štěstí vrátí na původní úroveň. "Takové věci nás nadlouho šťastnými nečiní. Zjistili jsme, že do roka se cítili zase jako dřív i ti, kdo vyhráli v loterii půl milionu liber," řekl.

Vědeckou skupinu zajímalo, zda městská zeleň na člověka nemůže mít dlouhodobější příznivý vliv. Využila k tomu údaje o životě britských domácností, které od roku 1991 shromažďuje Essexská univerzita. "Je to velký, reprezentativní vzorek britské populace (ročně se sbírají údaje o 40.000 domácnostech). Shromažďuje množství informací například o příjmech, rodině a podobně. Obsahuje také dotazník o celkovém zdravotním stavu, který používají lékaři k diagnostice depresí a úzkosti," řekl White.

Jeho skupina pak provedla podrobnější šetření a srovnávala rodinné poměry, počet rozvodů a pocit spokojenosti v různých oblastech. "Je prokazatelné, že lidé z míst, kde jsou zelené plochy, prožívají méně stresu. Máte-li míň starostí, rozhodujete se citlivěji a lépe komunikujete. Neříkám, že stromy jsou magickým lékem na manželské problémy, ale mohou být tím základním faktorem rovnováhy, jež člověka přiměje snadněji komunikovat a lépe se rozhodovat," řekl White.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů