Úterý, 23. dubna 2024

Ekologové viní MŽP za velké ztráty v čerpání evropských peněz

Ekologové viní MŽP za velké ztráty v čerpání evropských peněz

Politizované přesuny peněz i neodbornost úředníků na ministerstvu životního prostředí stojí podle kritiků za nevyčerpáním evropských peněz na ochranu životního prostředí. Předběžně se ztráty v Operačním programu Životní prostředí odhadují na 898,3 milionu eur (24,6 miliardy korun). "Mohu podloženě konstatovat, že za nečerpání peněz na ochranu životního prostředí mohou především vedení exministrů Pavla Drobila a Tomáše Chalupy (oba z ODS)," řekla ČTK Julia Sokolovičová z asociace ekologických organizací Zelený kruh. MŽP však tvrdí, že ztráty v OP ŽP budou menší.

"Zkušené odborníky, kteří uměli eurofondy administrovat, vyměnili hned zkraje za amatérské spolustraníky. Další chaos vyvolaly plánované politizované přesuny peněz a velké zakázky, u nichž bylo od počátku zřejmé, že odporují pravidlům čerpání i cíli operačního programu," upozornila Sokolovičová, která je zároveň alternátkou v monitorovacím výboru OP ŽP. Jako příklad uvedla snahy o kontroverzní spalovny odpadu či vyvedení 3,7 miliardy na metro na Praze.

Právě personální rekonstrukce ministerstva i řešení kritické situace v OP ŽP byly hlavní náplní páteční schůzky ekologů s kandidátem na nového ministra, poslancem Richardem Brabcem (ANO) a lídrem hnutí ANO Andrejem Babišem. Mluvili ale i třeba o odpadech a ochraně přírody. Podle Sokolovičové stojí obě strany o dialog a sejít se mají opět za měsíc. Aktivisté před schůzkou kriticky poukazovali hlavně na Brabcovo angažmá v chemickém průmyslu a možný střet zájmů kvůli Babišovým podnikatelským aktivitám.

Česká republika byla v závěru loňského roku ve výrazném skluzu v čerpání peněz z EU. Na začátku prosince zbývalo poslat do Bruselu k proplacení projekty za celkem 2,79 miliardy eur (podle tehdejšího kurzu 76,34 miliardy korun), aby se splnil limit pro rok 2013. Vyplývá to ze zprávy o čerpání prostředků EU, kterou ve středu předložilo na vládu ministerstvo pro místní rozvoj.

Životnímu prostředí na začátku prosince zbývalo k vyčerpání téměř 25 miliard, z limitu pro loňský rok totiž během jedenácti měsíců zvládlo vyčerpat pouze 71,5 procenta určených peněz. Mluvčí MŽP Matyáš Vitík ale ujistil, že ztráta bude nižší a bude se pohybovat v řádu jednotek miliard korun. Na hrozící miliardové ztráty v nejvíce problémovém OP ŽP upozorňují prý ekologické organizace už více než dva roky přímo v monitorovacím výboru programu.

Zamezilo se tak podle Sokolovičové efektivnímu čerpání podpory prostřednictvím menších projektů na třídění odpadu v obcích či zateplování budov. "Toto není náhoda. Je to přirozený důsledek kombinace neschopnosti a spekulací kolem obrovských projektů," zdůraznila.

Uvedený přesun peněz na budování pražského metra zakázala na konci loňského roku EK. MŽP navrhovalo částku přesunout z OP ŽP do Operačního programu Doprava, který naopak loňský limit čerpání splnil s předstihem. Bruselu se však tento projekt nezdál dost ekologický, takže přesun zamítl. Ekologové z Hnutí Duha upozorňovali na tuto hrozící ztrátu už loni v dubnu, MŽP ale podle nich informaci opět bagatelizovalo.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů