Pátek, 29. března 2024

Dočasné odstavení jaderné elektrárny Biblis bylo protiprávní, rozhodl soud

Dočasné odstavení jaderné elektrárny Biblis bylo protiprávní, rozhodl soud

Německému energetickému koncernu RWE už nic nebrání podat občanskoprávní žalobu na spolkovou zemi Hesensko. Bude po ní požadovat náhradu škod, které utrpěl kvůli nucené tříměsíční odstávce jaderné elektrárny Biblis v roce 2011.

Spolkový správní soud v Lipsku včera rozhodl, že hesenské ministerstvo životního prostředí nemělo právo nařídit společnosti RWE odstavit její jadernou elektrárnu Biblis. "Postrádalo pro své rozhodnutí dostatečné právní podklady," praví se v odůvodnění lipského soudu, který tím potvrdil loňský verdikt správního soudu nižší instance.

Jak velká bude náhrada škody?

"Správní soud potvrdil, že spolková země Hesensko postupovala v této záležitosti protiprávně. To nám otevírá cestu k přípravě následující občanskoprávní žaloby," cituje server Faz.net mluvčí koncernu RWE.

Ta se k výši požadované náhrady nevyjádřila. Agentura Reuters s odvoláním na zasvěcené zdroje uvedla 187 milionů eur. Akcie RWE po zprávě o soudním verdiktu včera na frankfurtské burze cenných papírů posílily o 4,3 procenta.

Verdikt správního soudu vyšší instance podle hesenské ministryně životního prostředí Lucie Puttrichové nelze v žádném případě chápat jako předběžné rozhodnutí, že koncernu RWE náleží náhrada škody.

Bývalý šéf RWE Jürgen Großman, častovaný přezdívkou "atomový dinosaurus", byl z energetických bossů v roce 2011 jediný, kdo se proti dočasnému odstavení nejstarších bloků ostře ohradil a podal žalobu.

Může to být precedens

Tříměsíční moratorium na provoz sedmi nejstarších jaderných elektráren po havárii ve Fukušimě v roce 2011 v Německu vyhlásily spolkové země Hesensko, Dolní Sasko, Bavorsko a Bádensko-Württembersko. Spolková vláda v Berlíně pak v létě po dohodě se zemskými vládami rozhodla o urychleném odstavování všech jaderných elektráren do roku 2022.

Včerejší soudní rozhodnutí může otevřít cestu k žalobám i u dalších jaderných elektráren, které musely být v březnu 2011 odstaveny. Jejich provozovatelé mají za povinnost pokusit se získat odškodnění, protože jinak by managementu hrozila žaloba od akcionářů za porušení povinností při správě cizího majetku.

Žaloby i za konečné odstavení

Včerejší rozhodnutí správního soudu se týká pouze dočasného odstavení elektrárny Biblis na jaře roku 2011. Nyní už je odstavena s konečnou platností.

Podobný osud čeká všechny jaderné elektrárny v Německu. Tamní koncerny RWE, E.ON a Vattenfall (společnost EnBW nikoli) žalují spolkový stát o náhradu škody za konečné odstavení všech jaderných elektráren. Jenom E.ON na státu požaduje osm miliard eur. O tom, zda jsou tyto žaloby oprávněné, bude rozhodovat Spolkový ústavní soud v Karlsruhe.


187 mil. eur bude jako náhradu škody na spolkové zemi Hesensko žádat koncern RWE. Mělo ji způsobit dočasné odstavení jaderné elektrárny Biblis na jaře roku 2011.

AUTOR: Václav Lavička
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů