Čtvrtek, 28. března 2024

V Bruselu se bude opět řešit český zákon o EIA i spalovny

V Bruselu se bude opět řešit český zákon o EIA i spalovny

V Bruselu se opět bude řešit návrh českého zákona o posuzování vlivu na životní prostředí EIA. Ten patří spolu se zákonem o státní službě ke dvěma podmínkám Evropské komise, které musí Česká republika splnit, aby pro letošní rok vůbec získala peníze z evropských fondů. Ministr životního prostředí Tomáš Podivínský se proto ve čtvrtek sejde v Bruselu s komisařem Janezem Potočnikem, potvrdil ČTK mluvčí MŽP Matyáš Vitík. Řešit mají i pilotní projekt pro alternativní dopravu ve třech krajích a kritizované spalovny.

"Česká republika stále nemá finanční prostředky potvrzené pro čerpání operačních programů. Cílem ČR je dosáhnou dohody o partnerství co nejrychleji," řekla dnes ČTK po jednání sněmovního výboru pro životní prostředí náměstkyně ministra pro životní prostředí Radka Bučilová.

Evropská komise loni v dubnu zahájila proti Česku řízení pro porušení smlouvy o fungování EU za to, že nedostatečně zapracovala evropský předpis k EIA do české legislativy. Záměr MŽP na úpravu legislativy o posuzování vlivů na životní prostředí podle kritiků ale stále nenaplňuje námitky komise. Omezuje například práva veřejnosti v územním a stavebním řízení, což naopak EK požaduje.

Podpis klíčové Dohody o partnerství ČR s Evropskou komisí zajišťuje ministerstvo pro místní rozvoj. "Ta (komise) má opravdu dvě podmínky - EIA a zákon o státní službě. EIA jde za ministerstvem životního prostředí. Jedeme ubezpečit Evropskou komisi, že děláme vše proto, aby dohoda mohla být podepsána," řekla Bučilová. Nemyslí si, že případné další výhrady EK by směřovaly k tomu, že by se dohoda nepodepsala. Je to jen otázka času a vyjednávání, míní Bučilová. Jednání jsou prý intenzivní.

MŽP má podle Bučilové připraveno řešení, aby se od roku 2016 upravila legislativa EIA podle připomínek EK. Zároveň komise žádá o informaci, jak bude česká legislativa v EIA do té doby fungovat. Podivínský proto ve čtvrtek představí jako návrh řešení takzvanou provizorní legislativní úpravu, která by měla začít platit co nejdříve.

Úředníci z MŽP pojedou do Bruselu opět 21. ledna. O sedm dnů později, 28. ledna, budou evropští úředníci jednat na ministerstvu pro místní rozvoj v Praze o všech operačních programech a EIA.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů