Čtvrtek, 28. března 2024

Němce zaskočil silný návrat hnědého uhlí

Výroba elektřiny z hnědého uhlí loni zaznamenala rekord. Nejsilnějším důvodem je pokles cen uhlí a kolaps trhu s povolenkami.

Němce zaskočil silný návrat hnědého uhlí

Takový zvrat nikdo nečekal: V Německu se vyrábí takřka tolik elektřiny z hnědého uhlí, považovaného za zdroj znečištění vzduchu, jako když ještě fungovaly neefektivní elektrárny z někdejší komunistické NDR. Ve Spolkové republice se loni z hnědého uhlí vyrobilo 162 miliard kilowatthodin, více - 171 miliard - to bylo jen v roce 1990, kdy došlo ke znovusjednocení Německa.

Pro zemi, která již řadu let prosazuje obrat k obnovitelným zdrojům energie, představují nejnovější statistiky překvapení. Na podporu "zelené energie" letos z daní poplatníků půjde 23,5 miliardy eur, což u čtyřčlenné rodiny dělá zhruba 230 eur. Ale předpokládaného cíle utlumit nebo zcela vyřadit elektrárny, jejichž emise poškozují životní prostředí zvláště oxidem uhličitým, se nedaří dosáhnout. Závěr je jasný. "Po uzavření jaderných elektráren musí přijít i konec uhelných, jinak nemá přechod k obnovitelným zdrojům smysl," tvrdí Claudia Kemfertová z Německého ústavu pro hospodářský výzkum DIW.

Navzdory jejím slovům výroba elektřiny z hnědého uhlí oproti původním předpokladům roste. V roce 2012 se do sítě připojily nové hnědouhelné elektrárny s celkovým instalovaným výkonem 2743 megawattů a odpojeny byly staré s výkonem 1321 megawattů.

V nové vládě "velké koalice" konzervativců a sociálních demokratů se problémem, jak se vyrovnat s produkcí hnědouhelných elektráren při zachování dosavadního cíle Energiewende, bude muset zabývat hlavně strana SPD. Její předseda Sigmar Gabriel řídí superministerstvo hospodářství, pod které spadá také energetika.

Sociální demokraté však budou muset postupovat opatrně. Jejich zástupci vládnou v Severním Porýní-Vestfálsku a v Brandenbursku, kde je řada hnědouhelných elektráren a jejich omezení či uzavření by mělo významný dopad na místní ekonomiku i zaměstnanost.

Sociální demokraté proto stojí před dilematem. "Loni se v Německu vyrobilo více energie při menší spotřebě uhlí, protože elektrárny jsou modernější a účinnější. Kdo chce, aby se uhlí spotřebovalo ještě méně, musí také říci, že elektřina bude dražší," upozornil ministr hospodářství za SPD v Severním Porýní-Vestfálsku Garrelt Duinn.

Útlum hnědouhelných elektráren by pocítily i místní rozpočty, protože mnohé radnice jsou akcionáři elektrárenských podniků jako RWE nebo Vattenfall. Hlavní příčinou růstu produkce hnědouhelných elektráren je zhroucení trhu s emisními povolenkami v rámci Evropské unie. Jejich počet byl stanoven před vypuknutím hospodářské krize, jejich cena se ale po všeobecném poklesu průmyslové výroby snížila natolik, že pro podniky vypouštějící oxid uhličitý nepředstavují platby za povolenky vážný problém.

Druhým faktorem, který pomohl hnědému uhlí, jsou důsledky těžby břidlicových plynů ve Spojených státech, které začaly vyvážet černé uhlí do Evropy, což ale přineslo zlevnění obou druhů uhlí. Cena hnědého uhlí se snížila natolik, že se elektrárnám vyplatí ho využívat. Vicekancléř a šéf sociálních demokratů Sigmar Gabriel už naznačil, čemu dává přednost.

Minulý týden v Bruselu vysvětloval, proč je pro německé podniky, které ke své výrobě potřebují velký přísun elektřiny a které se snaží obstát ve světové konkurenci, důležité, aby si i uchovaly dosavadní výjimku nemuset platit příspěvky na Energiewende. Na rozdíl od řadových občanů a malých podniků. Evropská komise by to totiž mohla označit za nedovolenou státní podporu.


Rekord dvacetiletí

162 MILIARD kilowatthodin dosáhla loni produkce elektřiny z hnědého uhlí, nejvíce od znovusjednocení Německa.

AUTOR: Adam Černý
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů