Sobota, 20. dubna 2024

Mrakodrap ze stavebnice zatím nebude, miliardář nemá povolení

Mrakodrap ze stavebnice zatím nebude, miliardář nemá povolení

Nová nejvyšší budova světa se má stavět pouhých šest měsíců. Mrakodrap vysoký 838 metrů vyjde na 30 miliard korun.

Stavba nové nejvyšší budovy světa se odkládá. Čínské úřady totiž zatím odmítají miliardáři Čang Jüemu vydat stavební povolení na mrakodrap Sky City, který má se svými 838 metry vzít prvenství dubajské Burdž Chalífě a převýšit ji hned o deset metrů. Mrakodrap ve městě Čchang-ša ve střední Číně by měl vyrůst za pouhých šest měsíců, jako skládačka z jednotlivých dílů.

Čangovy plány přitom na první pohled skvěle zapadají do loni zveřejněné strategie Komunistické strany Číny, která nařizuje stěhování venkovanů do měst a zdůrazňuje "ochranu životního prostředí".

Úřady přesto zahájení stavby zdržují. Nyní prověřují, jestli budova Sky City bude bezpečná v případě požáru. Čang sám tvrdí, že mrakodrap splňuje všechny platné předpisy. Podle něj zkrátka někteří lidé stavbě nepřejí a nevěří jí.

Nedůvěru přirozeně vzbuzuje už rychlost, s jakou má být mrakodrap postaven. Burdž Chalífa se stavěla téměř šest let, Čang ale ohlásil jen šest měsíců. Firma Broad totiž staví z předem připravených dílů, které se na místě skládají dohromady, jako kdyby to byly obrovské kostky lega. V roce 2012 už takto v Číně postavila třicetipatrový hotel známý jako T30 za pouhých patnáct dní.

Mrakodrapy věští krizi

Navíc není ani jasné, jak to bude s financováním stavby. V Číně se obvykle na obřích realitních projektech podílejí místní vlády, které je financují přes speciálně založené firmy. To ale vedlo k tomu, že se lokální úřady silně zadlužily. Peking teď chce jejich zadlužení snížit a plánuje také omezit půjčky státních či polostátních bank na stavby a koupi nemovitostí. Na druhou stranu banky mají podpořit urbanizaci.

Čang ovšem tvrdí, že se vše vyřeší a do prosince bude Sky City stát. A možná se stane i předzvěstí splasknutí čínské realitní bubliny a následného ekonomického útlumu. Že v Číně realitní bublina, k níž přispěly i provinční vlády a polostátní banky, existuje, píše už i místní tisk. Podle teorie ekonoma Andrewa Lawrence věští stavba výškových budov blížící se krizi. Čím více mrakodrapů se staví, tím je podle historických dat krize hlubší. Čang se přitom chystá po Sky City postavit dokonce dva kilometry vysoký mrakodrap.

Chybí jen krematorium

Přes osm set metrů vysoký Sky City má být na rozdíl od jiných mrakodrapů nízkoenergetický a v poměru ke své velikosti i levný. Cena se odhaduje na devět miliard jüanů, asi 30 miliard korun. Bude tak levnější než Burdž Chalífa a zároveň bude mít mnohem větší užitnou plochu. Kromě bytů a kanceláří v něm mají být školky i nemocnice - vše, co člověk potřebuje k životu od kolébky až do hrobu. Tedy kromě krematoria, tvrdí firma Broad. Ideální pro přistěhovalce z venkova, kteří tak nebudou muset ani vycházet ven.

Za problémy s nejasným začátkem stavby zřejmě mohou i nejasné pokyny z Pekingu. Loni čínské komunistické vedení rozhodlo, že provinční vlády budou hodnoceny i podle toho, jak poroste počet lidí ve městech. Jenže to má platit hlavně pro menší sídla. Čchang-ša má ale sedm milionů obyvatel a i na čínské poměry je to větší město. Na druhou stranu je v centrální Číně, kde mají podle Pekingu města růst.

AUTOR: Marek Hudema
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů