Středa, 24. dubna 2024

Na D1 se převrátila cisterna s kyselinou, dálnice je uzavřená

Na D1 se převrátila cisterna s kyselinou, dálnice je uzavřená

Na 177. kilometru D1 nedaleko Říčan na Brněnsku dnes havaroval kamion převážející kyselinu chlorovodíkovou. Návěs skončil v příkopu. Poškodily se čtyři tisícilitrové barely. Uniklo 3500 z celkem 19.000 litrů přepravované nebezpečné chemikálie. Policie desetikilometrový úsek dálnice uzavřela v obou směrech, tvoří se kolony. Likvidace kyseliny potrvá podle odhadů do půlnoci, řekl ČTK mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

"Zatím nikdo nebyl zraněn. Podle odborníků budeme na likvidaci uniklé kyseliny potřebovat zhruba tunu vápna. Nějaké sice máme, ale ještě další sháníme," doplnil mluvčí.

Nehoda se stala kolem 16:00. Kolem dotčeného místa záchranáři vytvořili z obou stran bezpečnou zónu, v níž nestojí žádná civilní auta, pouze zasahující hasiči a policisté.

Chemikálie vytvořila hustou mlhu. Na místo vyjela veškerá hasičská technika určená pro podobné účely. Hasiči na místě pracují v ochranných oblecích. Kyselina chlorovodíková leptá sliznice, pokožku a způsobuje slzení. Obzvlášť nebezpečná je v případě zasažení pro oči. Hasiči ji chtějí co nejdříve vápnem neutralizovat. Je to výjimečná situace, řekl mluvčí hasičů.

Příčina nehody není podle mluvčí policie Petry Vedrové známa. Po likvidaci kyseliny ji budou zjišťovat dopravní policisté.

Řidiči jedoucí do Prahy musejí dálnici opustit na exitu 178 Ostrovačice, vrátit se mohou u Devíti křížů na 168. kilometru. Pro cestující na Brno platí opačné řešení.

V obou směrech byly kolem 18:00 asi čtyřkilometrové kolony. Na objízdné trase mezi Devíti kříži a Domašovem se tou dobou stala dopravní nehoda. Narazila při ní do sebe dvě osobní auta. Kolize se obešla bez zranění. Škody jsou malé.

"Je důležité, aby řidiči byli na D1 u Brna a na objízdných trasách velmi opatrní," dodal Vedrová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů