Čtvrtek, 28. března 2024

Ryby v Loučné zahubil vysoký obsah amonných iontů

Ryby v Loučné zahubil vysoký obsah amonných iontů

Nedávný opakovaný úhyn ryb v řece Loučné v místní části Litomyšle Nedošíně způsobil vysoký obsah amonných iontů ve vodě. Ty jsou pro vodní živočichy ve vyšší koncentraci toxické, jejich zdroj ale zatím policie nezná. ČTK to dnes řekla mluvčí svitavské policie Anna Štegnerová.

Ryby uhynuly v Nedošíně 11. a 16. ledna. V prvním případě rybáři odhadli úhyn ryb na 1,5 tuny a škodu na více než půl milionu korun, ve druhém hasiči vylovili z řeky přibližně 120 kilogramů mrtvých ryb.

"První věc vyšetřujeme jako trestný čin, konkrétně poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti. Za něj lze pachateli uložit až šest měsíců vězení nebo zákaz činnosti. Není ovšem vyloučeno, že se právní kvalifikace může s upřesněním škody ještě změnit," uvedla Štegnerová. Druhý úhyn s menší škodou bude řešit Městský úřad v Litomyšli.

Odkud amonné ionty pocházejí, dosud není jasné. Mohou mít zdroj v některém z průmyslových podniků, ale také mohou pocházet ze zemědělských hnojiv nebo ze živočišné výroby.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů