Pátek, 19. dubna 2024

Pražský dopravní podnik vyzkouší na lince 216 nový elektrobus

Pražský dopravní podnik vyzkouší na lince 216 nový elektrobus

Pražský dopravní podnik (DPP) vyzkouší ve zkušebním provozu nový elektrobus Siemens-Rampini. Zkušební provoz se uskuteční na lince 216 ve dnech 22. až 26. ledna. ČTK to dnes sdělil mluvčí DPP Jiří Štábl.

DPP elektrobus vyzkouší kvůli snaze zlepšit životní prostředí v Praze a snížit závislost dopravy na spalovacích motorech. Jde o bezemisní malý elektrobus, který se podle DPP hodí do úzkých ulic centra města. "Našim dlouhodobým cílem je co nejvíce dopravně odlehčit středu města a jedním z kroků je zavádění ekologické hromadné dopravy mezi obtížně dostupná místa," uvedl radní Jiří Pařízek (TOP 09).

Autobus bude dobíjet baterie z tramvajových trolejí. Na střeše má umístěn sběrač, který připojí na konečné k trakčnímu vedení a v průběhu deseti až 15 minut je baterie nabitá. "Díky rozsáhlé tramvajové síti, jaká v Praze je, lze pro provoz elektrobusu zajistit bez zásadních investic," uvedl generální ředitel DPP Jaroslav Ďuriš.

Dva elektrobusy dopravce zkoušel již v roce 2010 na lince číslo 292. Kvůli poruchovosti ale musely být vyřazeny z provozu. Nyní podle Štábla organizace Ropid, která plánuje trasy a sestavuje jízdní řády, připravuje výběrové řízení na provozování ekologické linky v oblasti Starého Města s možným prodloužením na Malou Stranu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů