Sobota, 30. března 2024

Skandálně slabý návrh klimatické a energetické politiky EU ohrožuje evropský průmysl i chudé zemědělce na Jihu

Skandálně slabý návrh klimatické a energetické politiky EU ohrožuje evropský průmysl i chudé zemědělce na Jihu

Skandálně slabý návrh energetické a klimatické politiky do roku 2030 právě zveřejnila Evropská komise. Dlouho připravovaný dokument obsahuje zcela nedostatečný cíl pro emise skleníkových plynů a velmi nízký cíl pro obnovitelné zdroje. Úplně chybí cíl pro snížení spotřeby energie. Pokud by byl dokument přijat v březnu v této podobě, dojde k zásadnímu zpomalení rozjeté modernizace evropské ekonomiky a EU skončí jako světový lídr v odpovědném přístupu ke změnám klimatu.

Klimatická koalice považuje návrh za nebezpečný ústupek velkým energetickým firmám i zastaralému průmyslu a politické selhání. Evropa by nepřispěla dostatečně k omezení vzrůstu teploty pod 2 stupně, což by znamenalo dalekosáhlé ničivé globální změny - častější sucha, povodně a hurikány i neúrody ohrožující zejména chudé zemědělské komunity na Jihu. Nezvýšíme-li energetickou efektivitu a nebudeme-li přecházet na čisté zdroje, budeme platit čím dál víc za závislost na dovozu stále tenčích zásob ropy a plynu i na špinavých uhelných dolech.

Evropský průmysl zaujímá 40 procent globálního trhu s technologiemi pro obnovitelné zdroje [1], jednoho z mála, kde porážíme Čínu. Výzkumy ukázaly, že výrobci se soustřeďují do zemí, kde je po příslušných technologiích vyšší poptávka [2]. Proto je pětimilionové Dánsko světovým lídrem ve výrobě větrných elektráren. A proto by zásadní oslabení progresivní energetické politiky slibný trend zpomalilo a EU by zůstala pozadu.

Pro ČR by to byla zvlášť špatná zpráva. Většinu elektřiny vyrábíme z uhlí, což se neobejde bez dotací. V ČR tak vznikají externí náklady spalováním uhlí pro spotřebitele a stát ve výši 67 haléřů na 1 kWh veškeré spotřebované elektřiny. Na pomlouvané obnovitelné zdroje je příspěvek přitom menší: jen 49 haléřů [3].

Jednání však pokračují dál. Německo, Francie, Itálie a další státy [4], progresivní průmyslové podniky, vědci a ekologické organizace usilují o stanovení tří závazných cílů: pro skleníkové emise, čisté zdroje energie a energetickou efektivitu [5].

Končící Rusnokova vláda bez parlamentní důvěry se přidala naopak na stranu podporující neperspektivní fosilní paliva. V březnu se v Bruselu sejdou ministři průmyslu a poté předsedové vlád a rozhodnou o finální podobě energetické a klimatické politiky. Ministr průmyslu (pravděpodobně Jan Mládek) a premiér Sobotka budou moci českou pozici změnit. Dostáli by tak programu ČSSD a koaliční smlouvě, kde slibují investice do zateplování domů, snižování fosilní závislosti a tedy i emisí skleníkových plynů i čisté zdroje energie pro domácnosti. A k tomu jsou potřeba nejen české zákony, ale také evropské normy.

Pokud EU tři závazné cíle nakonec přijme a do roku 2030 splní, bude výrazně méně závislá na dovozu stále dražší a špinavé ropy a plynu, bude spotřebovávat méně a vyrábět více efektivně, domácnosti budou mít nižší účty za teplo a elektřinu, ve vzduchu bude méně smogu a podíl Evropy na globální změně klimatu se výrazně sníží.

Barbora Urbanová z Klimatické koalice řekla:

"Návrh Evropské komise není v souladu ani s doporučením vědců, ani s jejími vlastními staršími dokumenty. Pokud Evropa myslí svůj závazek omezit oteplení planety pod 2 stupně Celsia vážně, musí emisní cíl navýšit na minimálně 55 procent."

Jan Rovenský, vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR, řekl:

"Návrhem Evropské komise jsme hluboce zklamáni. Promarnila důležitou příležitost, jak snížit závislost evropských spotřebitelů na obřích energetických firmách jednajících ve shodě, omezit nebezpečné znečištění a zvýšit zaměstnanost v trvale udržitelné průmyslové výrobě. Proděláme na tom všichni. Jistě, kdyby přišla s tímto návrhem česká vláda, bylo by jej snad možné označit za progresivní. Jenže soutěžit s Českou republikou v rozvoji čisté energetiky a ochraně klimatu je asi stejně ambiciózní, jako soutěžit v omezování korupce se Somálskem."

Jiří Koželouh, energetický expert Hnutí DUHA, řekl:

"Nový ministr průmyslu Mládek a premiér Sobotka budou moci přehodnotit postoj fosilní končící Rusnokovy vlády bez důvěry. Vznikající kabinet se zavázal, že závislost na ropě a plynu sníží, bude investovat do zateplování domů a pomůže rodinám vyrábět si levnou čistou energii. Politici by se o to měli snažit doma i v Bruselu."

Kontakty:


Barbora Urbanová, koordinátorka Klimatické koalice, 605 276 909, barbora.urbanova@ecn.cz
Jiří Koželouh, program Energie Hnutí DUHA, 723 559 495, jiri.kozelouh@hnutiduha.cz
Jan Piňos, média a komunikace Hnutí DUHA, 731 465 279, jan.pinos@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů