Pátek, 29. března 2024

Sběrný dvůr v Litoměřicích stál 10,4 mil., místní v něm neplatí

Sběrný dvůr v Litoměřicích stál 10,4 mil., místní v něm neplatí

Nový sběrný dvůr v Litoměřicích stál 10,4 milionu korun bez DPH, většinu nákladů pokryla dotace. Obyvatelé města za jeho služby neplatí, připomnělo při příležitosti dnešního slavnostního otevření dvora vedení města. Dvůr je situován nedaleko obytné zástavby v blízkosti železničního přejezdu, tzv. pokratických závor, vchází se sem z Nerudovy ulice.

"Zvolili jsme lokalitu, která je snadno dostupná pro všechny obyvatele," uvedl starosta města Ladislav Chlupáč (ODS). Pozemek koupilo město před několika lety od Českých drah, následně se mu podařilo získat dotaci 9,6 milionu na stavbu sběrného dvora.

Lidem začal dvůr sloužit už 23. prosince, podle vedoucího odboru životního prostředí Pavla Gryndlera je o jeho služby velký zájem. Podotkl, že dvůr je určen občanům, nikoli pro ukládání odpadu z podnikatelské činnosti. "Hlavní věc, kterou od toho očekáváme, je, že to zlepší komfort ukládání odpadu občanů města Litoměřic, že prakticky jakýkoli odpad, který občan vyprodukuje, jsme zde schopni převzít. Je zde ale určité omezení u stavebních odpadů a u pneumatik," řekl ČTK Gryndler.

Velkoobjemový odpad mohli lidé v Litoměřicích odvážet do sběrného dvora v okrajové čtvrti Želetice, ten ale k 31. lednu loňského roku dosloužil. "V současné době bude toto zařízení sloužit pouze pro zpětný odběr, bude tam možno uložit televizory, lednice, pračky a další elektroodpad," uvedl Grandler.

Kvůli vybudování nového dvora se v Litoměřicích změnil dosavadní režim nakládání s velkoobjemovým odpadem. Lidé se ho v Litoměřicích mohli zbavovat prostřednictvím kontejnerů přistavovaných po městě. V jejich blízkosti ale vznikal nepořádek, působily navíc komplikace v dopravě. K 17. lednu město s přistavováním kontejnerů skončilo. "Veškerý odpad, který se dával do těchto kontejnerů, půjde na sběrný dvůr. Jeho provozní dobu jsme nastavili tak, aby každý občan měl možnost i po pracovní době odpad v pohodě uložit," podotkl Gryndler. Dvůr má otevřeno šest dní v týdnu, od pondělí do soboty, přičemž v úterý a ve čtvrtek až do 18:00.

Provoz dvora zajišťují Technické služby města Litoměřice. "Kapacita sběrného dvora je 1600 tun za rok, což by pro potřeby 24tisícových Litoměřic mělo být dostačující," domnívá se ředitel instituce Ivo Elman.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů