Čtvrtek, 25. dubna 2024

EK požádala ČR, aby zavedla povinnost mít individuální měřiče

EK požádala ČR, aby zavedla povinnost mít individuální měřiče

Evropská komise dnes formálně požádala Českou republiku, aby do svého práva převzala povinnost zajistit konečným odběratelům energií individuální měřiče, ukazující jejich skutečnou spotřebu. Plyne to z balíku rozhodnutí o porušení evropského práva, který dnes komise zveřejnila.

EK připomněla, že příslušná evropská směrnice o energetických službách měla být ve vnitrostátním právu členských zemí přejata do roku 2008. Nyní má Česko dva měsíce na to, aby své závazky splnilo. Komise poté může rozhodnout, že se ve věci obrátí na Soudní dvůr EU.

Podle dnešního vyjádření Evropské komise jsou individuální měřiče "velmi důležité k prosazení dobrého hospodaření s energií". Spotřebitelé prý díky nim mohou lépe sledovat svou vlastní spotřebu elektřiny, plynu, energie na topení a chlazení nebo ohřev teplé vody. Takové měření navíc umožňuje účtovat zákazníkům jejich skutečnou spotřebu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů