Pátek, 29. března 2024

Pozor na vadné plynové spotřebiče a ucpaný komín. Hrozí vám smrtelné nebezpečí!

Pozor na vadné plynové spotřebiče a ucpaný komín. Hrozí vám smrtelné nebezpečí!

Vytápění a ohřev teplé vody pomocí plynového kotle či ohřívače je velmi úsporné a pohodlné, je však nutné dbát na technický stav zařízení a nepodcenit přísun vzduchu do místa instalace. Zvýšenou pozornost je nutné věnovat hlavně "komínovým" spotřebičům. Plynový hořák totiž spotřebovává kyslík z místnosti, kde je umístěn, a spalováním plynu vzniká oxid uhelnatý, který může způsobit i smrtelnou otravu. Ve spolupráci s odborníky jsme pro vás připravili několik tipů, jak riziko těchto nehod snížit.

Používejte plynové spotřebiče s pojistkou spalin

Teplotní pojistka spalin je z hlediska bezpečnosti klíčovou součástí komínového plynového spotřebiče. Zejména u starších zařízení však tato pojistka nefunguje nebo úplně chybí. "Pojistka monitoruje teplotu spalin v odtahu do komína. Pokud teplota spalin na nějakou dobu, obvykle šedesát sekund, stoupne nad limitní hodnotu, znamená to, že má komín špatný tah a spotřebič je automaticky odstaven z provozu," popisuje princip fungování teplotní pojistky Roman Švantner, produktový manažer společnosti Enbra, která se zabývá prodejem a servisem otopné techniky. Spotřebiče, které teplotní pojistkou vybaveny nejsou, problém v odtahu spalin nezaznamenají, a nebezpečné plyny následně končí v místnosti, v níž je zařízení instalováno. Pokud používáte starší ohřívač bez pojistky spalin, je vhodné zvážit investici do modernějšího a bezpečnějšího zařízení. Přístroje bez pojistky spalin nesmí být instalovány v obytných místnostech!

Zabezpečte dobré větrání místnosti

Místnost, v níž je umístěn plynový spotřebič, musí být dostatečně větraná. Hlavně v koupelnách, kde je většinou umístěna karma nebo plynový zásobníkový ohřívač, hrozí při nedostatečném přísunu čerstvého vzduchu nebezpečí udušení. Plynový hořák totiž spotřebovává vzdušný kyslík, kterého pak může být v místnosti nedostatek. Problémy s přísunem vzduchu pak úplně odpadají u spotřebičů typu "C", které mají sání vzduchu zajištěno z venkovního prostoru. Přesné parametry větrání místnosti s plynovým spotřebičem specifikuje norma TPG70401. Při uvádění těchto zařízení do provozu je bezpodmínečně nutné, aby odborná firma provedla měření, zda jsou prostory dostatečně větrané.

Nepodceňte údržbu a revize

I starší plynový spotřebič může pracovat spolehlivě a bezpečně, podmínkou je ale jeho dobrý technický stav. Každý průtokový ohřívač, topidlo či kotel by měl jednou ročně zkontrolovat servisní technik. Za revizi sice zaplatíte cca 1 000 Kč, získáte však jistotu, že váš kotel či ohřívač pracuje bez problémů a bezpečně. Servisní technik navíc vyčistí hořák, zkontroluje správnou funkci zapalování, zbaví vnitřek zařízení prachu a v případě potřeby vymění drobné součásti, jako jsou různá těsnění či membrány.

Pozor na stav komína

K bezpečnosti provozu "komínových" plynových spotřebičů zásadním způsobem přispívá také dobrý technický stav komína. Právě ucpaný komín totiž bývá příčinou špatného odtahu spalin. Pokud navíc nemá plynový spotřebič teplotní pojistku spalin, k neštěstí je opravdu jen krůček. Každý komín by měl pravidelně prohlédnout kominík, který také případné ucpávky odstraní. Pokud jste majiteli rodinného domu, pravidelnou kontrolu komína nepodceňujte. Vůbec totiž neplatí domněnka, že pokud nepoužíváte kotel na tuhá paliva, kominíka nepotřebujete. Pokud bydlíte v bytě, zeptejte se na stav a údržbu komína majitele nebo osoby, která má údržbu domu ve společenstvu vlastníků na starosti.

Co můžete udělat pro zvýšení bezpečnosti svého plynového spotřebiče:

. Ať už se jedná o kotel či zásobníkový nebo průtokový ohřívač vody, kupujte výhradně takové zařízení, které má teplotní pojistku spalin.

. Zajistěte dobré větrání místnosti, v níž je plynové zařízení umístěno.

. Udržujte spotřebič v dobrém technickém stavu a jednou ročně jej nechte zkontrolovat odborníkem.

. Pokud je to možné, umístěte spotřebič do technické místnosti, nikoli do koupelny.

. Pozor na bezchybný stav komína. Pravidelná kontrola kominíkem by měla být samozřejmostí.

Nepodceňujte nebezpečí otrav v důsledku špatného provozu plynových spotřebičů

Podle statistik Českého statistického úřadu se loni v České republice náhodně otrávilo plynem 77 lidí. Velkou část těchto případů tvoří podle názoru odborníků otravy oxidem uhelnatým v důsledku nesprávné instalace či provozních vad plynových spotřebičů. V případě provozu zastaralých a vadných plynových zařízení hrozí zejména tato rizika:

Udušení z důvodu nedostatku kyslíku - hoření plynu spotřebovává vzdušný kyslík. Při nedostatečném větrání místnosti se může jeho obsah ve vzduchu snížit natolik, že rapidně vzrůstá riziko mdlob a udušení.

Otrava oxidem uhelnatým (CO) - tento zákeřný a vysoce toxický plyn vniká při nedokonalém spalování látek obsahujících uhlík, tedy i zemního plynu. Vzniká hlavně při špatném fungování hořáku a nedostatečném přístupu vzduchu ke spotřebiči. První pomocí při otravě je okamžité podání kyslíku. Oxid uhelnatý není cítit a je lehčí než vzduch.

Otrava oxidem uhličitým (CO2) - zejména při nedostatečném odtahu spalin může u osob v místnosti s plynovým spotřebičem dojít k otravě oxidem uhličitým, který se začne hromadit v okolí. Tento nedýchatelný plyn je nebezpečný už v koncentraci 8-10 %.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů