Čtvrtek, 25. dubna 2024

Šéf českého svazu průmyslu je ke klimatickým cílům EU kritický

Šéf českého svazu průmyslu je ke klimatickým cílům EU kritický

Evropská unie by měla být velmi opatrná při definování svých závazných cílů ve snižování emisí skleníkových plynů, myslí si předseda Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák. V Bruselu dnes ČTK a Českému rozhlasu řekl, že o problematice zatím vůbec nedebatují země jako Spojené státy, Čína, Indie nebo Rusko, které ovzduší znečišťují výrazně více než celá unie.

Evropská komise minulý týden představila svůj návrh klimatických cílů do roku 2030, o kterém bude ještě vyjednávat s unijními zeměmi a Evropským parlamentem. Jako základní cíl předpokládá snížení emisí k roku 2030 o 40 procent z úrovní roku 1990, stejně jako na celounijní úrovni závazek, aby 27 procent energie pocházelo z obnovitelných zdrojů.

"Jsme teprve na začátku debaty, je to diskuse pro rok 2015," poznamenal dnes Hanák. "Jsme velice opatrní ke stanoviskům 'dohnat a předehnat', když k tomu nejsou odpovídající podmínky," dodal.

Podle názoru jeho svazu na věci vydělají především mimoevropské země a čínští výrobci solárních panelů. Svaz připomněl, že náklady evropského průmyslu stouply od roku 2005 o 38 procent, v USA se naopak o čtyři procenta snížily. Evropská unie tak prý nedokázala aktivně přistoupit ke zvyšování konkurenceschopnosti.

Podíl EU na znečišťování ovzduší je přitom výrazně nižší než u některých mimoevropských zemí. "Až začnou debatovat tito, tak bychom teprve měli my dávat závazná stanoviska," dodal Hanák.

Unie má nyní dlouhodobý cíl snížit do roku 2050 emise CO2 a dalších skleníkových plynů o 80 až 95 procent proti úrovním z roku 1990. Do roku 2020 byly stanoveny cíle snížení emisí o 20 procent, dosažení 20 procent "zelené" energie a dvacetiprocentních úspor.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů