Čtvrtek, 28. března 2024

Týden: EPH chystá u dolu Mibrag větrnou elektrárnu za miliardu Kč

Týden: EPH chystá u dolu Mibrag větrnou elektrárnu za miliardu Kč

Společnost Mibrag Neue Energie, která patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH), připravuje projekt větrných elektráren v Německu. V sousedství dolu Mibrag hodlá investovat zhruba jednu miliardu korun. Do větrného parku u obce Moldava na Teplicku pak EPH plánuje vložit dvě miliardy korun. Napsal to dnes web týdeníku Týden s odvoláním na ředitele komunikace EPH Daniela Častvaje.

Projekt v Německu EPH chystá na rekultivované ploše vedle svého hnědouhelného dolu Mibrag, uvedl mluvčí. Dceřiná Mibrag Neue Energie už podle něj větrné elektrárny provozuje.

Poblíž Moldavy má vzniknout 18 větrníků o celkovém instalovaném výkonu 54 megawattů. Investorem je společnost EP Renewables, jejímž jediným akcionářem je podle obchodního rejstříku EP Energy patřící EPH. Podle Častvaje by energetická skupina chtěla větrný park dokončit v roce 2015. "Celková výše investice přesáhne dvě miliardy korun. Investováno bylo už přes 100 milionů," řekl týdeníku mluvčí.

Pro projekt v Moldavě nedávno ministerstvo životního prostředí zrušilo dvě výjimky z ochrany životního prostředí, které jsou nutné pro vydání stavebního povolení. Věc nyní znovu projedná krajský úřad, nové rozhodnutí o výjimkách by mohli úředníci vypracovat v únoru či březnu. Plány na výstavbu větrníků v Moldavě kritizují ekologičtí aktivisté a také představitelé německých pohraničních obcí a dvou spolkových okresů, jejichž obyvatelé by měli zhruba 170 metrů vysoké větrníky na dohled.

EPH zahrnuje přes 30 podniků, které působí v těžbě uhlí, výrobě elektřiny a tepla, distribuci tepla a obchodu s elektřinou a plynem. Holding je největším dodavatelem tepla a druhým největším dodavatelem elektřiny v Česku. Na Slovensku je prostřednictvím SPP lídrem plynárenského odvětví. V Německu EPH vedle dolu Mibrag ovládá také elektrárny Buschhaus a přilehlý důl Schöningen.

Prodej svého podílu v EPH loni v prosinci oznámila skupina PPF miliardáře Petra Kellnera. PPF vlastní v EPH podíl 44,44 procenta, podnikatel Daniel Křetínský má 18,52 procenta a dalších 37,05 procenta drží skupina J&T. Za svůj podíl by měla PPF dostat zhruba 1,1 miliardy eur (asi 30 miliard Kč).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů