zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Belgie povolila konzumaci některých druhů hmyzu

08.02.2014
Zemědělství
Biopotraviny
Zdraví
Belgie povolila konzumaci některých druhů hmyzu

Entomofagie neboli využívání hmyzu jako potraviny, je obecně považována za jedno z nejslibnějších řešení pro zátěž životního prostředí, možný nedostatek potravin ve světě a stoupající ceny bílkovin ze zvířat...

Belgická federální agentura Federal Agency for the Safety of the Food Chain (FASFC) publikovala dlouho očekávaný seznam 10 druhů hmyzu, které jsou schváleny pro konzumaci lidmi. Dle expertů jsou všechny druhy velmi chutné a chutnají po oříšcích.

Entomofagie neboli využívání hmyzu jako potraviny, je obecně považována za jedno z nejslibnějších řešení pro zátěž životního prostředí, možný nedostatek potravin ve světě a stoupající ceny bílkovin ze zvířat. Jedlé druhy hmyzu, které ke svému chovu potřebují jen minimální prostor a neprodukují skleníkové plyny, se z 40-70 % skládají z bílkovin (kukuřice například jen z 10 %).

Zatímco Evropská unie své stanovisko ke konzumaci hmyzu se teprve chystá představit, Belgie již zveřejnila svůj vlastní seznam 10 povolených druhů. Stala se tak první evropskou zemí, kde je konzumace hmyzu oficiálně povolena. Seznam zahrnuje larvy moučných červů, zophobase, africké kobylky, amerického pouštního sarančete a určité podruhy cvrčků a brouků. Prodejci, kteří mají zájem o uvedení hmyzu na trh, se musí nejprve zaregistrovat u FASFC a dodržovat stanovená pravidla z oblasti hygieny, dohledatelnosti původu a etiketování.

Hmyz pro konzumaci lidmi zatím v Belgii chová pouze 5 osob, z toho jen jediný má licenci na jejich distribuci a prodej. Dle něj má chov hmyzu 10 x menší důsledky na životní prostředí než chov skotu nebo prasat. Hmyz je dle něj navíc velmi zdravý. Kromě uhlohydrátů obsahuje hmyz vše, co lidské tělo potřebuje k udržení fungujícího imunitního systému: proteiny, 14 vitamínů, mastné kyseliny a minerály.

Navíc je údajně většina druhů hmyzu chutná, např. syrové larvy moučných červů chutnají jako lískové oříšky, po ohřátí ale získají dokonce pistáciovou příchuť. Africká kobylka hutná v závislosti na způsobu připravy jako vlašský ořech, slanina nebo kuře. Na cestě k masové konzumaci hmytu tak stojí pouze jediná překážka: všeobecná nechuť veřejnosti. Zatímco 80 % světové populace hmyz konzumuje a lidé jedí hmyz od začátku své existence, většinu Evropanů pohled na grilované kobylky či larvy odpuzuje.

Zpracoval kolektiv pracovníků zahraničního zastoupení MPO v Belgii - Brusel.

Více o entomofágii na www.HmyzNaTaliri.cz

Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
ASIO, spol.s r.o.
24
11. 2017
24.11.2017 - Ostatní akce
od 09:30 do cca 11:00, na YouTube
UŽITEČNÉSEMINÁŘE.CZ
28
11. 2017
28.11.2017 - Seminář, školení
Praha,
Konferenční centrum CITY - Pankrác
ASIO, spol.s r.o.
15
12. 2017
15.12.2017 - Ostatní akce
od 09:30 do cca 11:00, na YouTube
Vodní zdroje Ekomonitor
6
2. 2018
6-7.2.2018 - Konference
hotel DAP, Praha
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí