Čtvrtek, 25. dubna 2024

Osud semínkového zákona v rukou europoslanců

Osud semínkového zákona v rukou europoslanců

Nový návrh zákona EU na regulaci semen a osiv vzbudil velkou nevoli v mnoha státech včetně České republiky. Aktuálně je projednáván v Evopském parlamentu a dnes o něm hlasovali europoslanci z Výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI). Jeho člen, český europoslanec Pavel Poc (ČSSD) před hlasováním podal návrh na celkové zamítnutí takzvaného "semínkového nařízení" z dílny Evropské komise.

Pavel Poc, stínový zpravodaj Skupiny evropských socialistů a demokratů (S&D) k tomuto zákonu po halsování uvedl:

"Hlasování bylo krátké, ale dramatické. Hlasovali jsme o mém návrhu na zamítnutí celého zákona, který není dobrý pro nikoho a oproti současnému stavu nepřináší žádná zlepšení. Evropská komise by ho měla přepracovat,"

"Když jsem začal na návrhu pracovat, věřil jsem, že se bude dát upravit do přijatelné podoby. Poté jsem ale k závěru, že bychom kupovali zajíce v pytli. Souhlasím s obavami mnoha zahrádkářů, producentů osiv nebo ochránců tradičních odrůd."

"Osiva z EU mají dnes ve světě dobré jméno. Těží z toho i čeští producenti. Nechtěl bych vidět, že kvůli novému nařízení EU klesne jejich konkurenceschopnost. Bylo třeba zasáhnout, těch pochybností zde byla celá řada."

"S výsledkem dnešního hlasování jsem samozřejmě spokojen, je to ale teprve první krok. Nyní o něm bude hlasovat Výbor pro zemědělství, který má v tomto případě hlavní slovo a v únoru nebo v březnu bude muset vše schválit celý Parlament na plenárním zasedání ve Štrasburku.Vzhledem k dosavadním jednáním jsem ale optimista."

Zdroj: www.pavelpoc.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů