Pátek, 29. března 2024

Na dotace z fondu vod dosáhne v Libereckém kraji víc obcí

Na dotace z fondu vod dosáhne v Libereckém kraji víc obcí

Na dotace z Fondu ochrany vod dosáhne v Libereckém kraji víc obcí. V minulosti mohly žádat o dotace jen obce do 2000 obyvatel, teď se hranice zvýšila na 3500 obyvatel. Šanci získat dotaci tak dostane dalších devět obcí v kraji, celkově se jich může o dotaci na výstavbu vodovodu či kanalizace ucházet 195. ČTK o tom informoval náměstek hejtmana pro ekonomiku Marek Pieter (Starostové pro Liberecký kraj). Žádosti mohou obce či svazky obcí podávat do konce února.

Do Fondu ochrany vod jdou poplatky za odběry podzemních vod v kraji. Každoročně se tak na projekty může rozdělit 18 milionů korun, letos se ale zřejmě bude rozdávat víc. "V loňském roce byl menší zájem a na dotacích se rozdělilo jen 14,883 milionu korun," řekl Pieter. Zbylé peníze tak kraj převede do letošního roku. "Peníze z fondu nelze použít jinak, jsou účelově vázané," vysvětlil hejtmanův náměstek.

Obce nebo svazky obcí mohou z programu získat až dva miliony korun, nejvýše ale 70 procent nákladů. V loňském roce získalo podporu z fondu 17 projektů, další tři byly vyřazeny, protože nesplnily podmínky. Nejvíc peněz směřovalo Vodohospodářskému sdružení Turnov, které získalo z programu více než 5,5 milionu korun na čtyři projekty. Peníze z fondu tak umožnily postavit vodovody ve Vranové na Jablonecku a Dolních Štěpanicích na Semilsku nebo zlepšit zásobování pitnou vodou v Žlábku na Semilsku.

V letošním roce se nerozšířil jen počet obcí, které na dotaci dosáhnou. "Nově lze peníze žádat i na přípravu projektové dokumentace, to dřív nebylo možné," řekl Pieter. Nově také program umožňuje poskytnout dotaci i v průběhu nedokončené etapy. V minulosti bylo u projektů rozložených do etap možné žádat o peníze až po dokončení a předání předchozí etapy. Loni kvůli tomu neuspěly dvě žádosti o dotace ze Žandova a Mírové pod Kozákovem.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů