Čtvrtek, 25. dubna 2024

Českou technologii na recyklaci použitého oleje využijí v Číně

Českou technologii na recyklaci použitého oleje využijí v Číně

Technologická mise do Číny, organizovaná minulý rok na podzim agenturou CzechInvest, českým Velvyslanectvím v Pekingu a dalšími partnery, pomohla završit spolupráci mezi čínským podnikem Suzhou Cleanet a českou společností Nafigate Corporation a.s. Dohoda umožní čínské firmě využívat ekologickou technologii, která recykluje použitý fritovací olej.

"Jsme velmi rádi, že agentura CzechInvest mohla být součástí příprav, které předcházely podepsání společné dohody signalizující velmi zajímavou spolupráci," říká generální ředitel agentury CzechInvest Marian Piecha.

Z použitého oleje bude možné vyrábět biopolymer a z něj bioplastové obaly, které se samy postupem času rozpadnou a nebudou ve vysoké míře zatěžovat životní prostředí. Česká technologie Hydal, kterou vyvinul tým vědců docentky Ivany Márové z Vysokého učení technického (VUT) v Brně, má oproti svým konkurentům výhodu v tom, že kromě použitého oleje nespotřebovává jiné suroviny, například kukuřici nebo cukr.

"Čínská strana má o biotechnologii velký zájem, protože nabízíme řešení jednoho z velkých tamějších problémů. Čínský trh totiž disponuje obrovskými přebytky použitého jedlého oleje. Ten je odpadní látkou, takže lze dosáhnout výrazně ekonomického provozu biotechnologie Hydal," vysvětluje Ladislav Mareš, předseda představenstva NAFIGATE Corporation.V Číně už se připravuje pilotní linka a současně s ní se bude stavět první továrna.

Během technologické mise agentury CzechInvest a jejích partnerů do Číny na podzim loňského roku si česká a čínská strana vyjasnily své technologické schopnosti a ambice v oboru. Technologická agentura ČR a čínská státní organizace SIPAC (Suzhou Industrial Park Administrative Commitee) na ní zároveň podepsaly Memorandum o porozumění, které bude základem pro financování společných česko-čínských kooperací.

Společnost Nafigate Corporation propojuje experty z oblasti vědy a buduje globální centrum excelence, jehož cílem je transfer hi-tech produktů a inovativních technologií. Kromě biotechnologie přináší na čínský trh projekty zaměřené na vývoj nové energeticky úsporné generace nanovlákenných membrán pro technologie čištění vody, textilní průmysl či baterie. Společnost také provozuje první globální portál o nanovláknech www.nafigate.com (NanoFibers Gateway).

O spolupráci Nafigate Corporation a Suzhou Cleanet informovala také čínská média, např.: CCTV-2 (Business Chanel)(stopáž 0:26), CUTV.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů