Čtvrtek, 28. března 2024

Hotel v Drnholci se stal díky kalousům cílem ornitologů z celé republiky

Hotel v Drnholci se stal díky kalousům cílem ornitologů z celé republiky

Jižní Morava je díky výjimečným přírodním podmínkám vyhledávaným cílem ornitologů z celé republiky. Mezi zajímavé ornitologické lokality se letos zařadil i hotel na náměstí v Drnholci. Na dvoře hotelu se totiž usadili nejen kalousi ušatí, ale i vzácní kalousi pustovky.

Kalous ušatý patří k našim nejběžnějším sovám, ale díky svému nočnímu způsobu života jej málokdo viděl na vlastní oči. V zimě se kalousi sdružují ve společných nocovištích, která jsou většinou na klidných a tichých místech a to i v obcích, v parcích a na hřbitovech.

Velmi vzácně se ve skupinách kalousů ušatých vykytuje i kalous pustovka, který pochází ze severu Evropy. Pustovky k nám zalétají většinou na zimu a na jaře se vracejí na sever, kde hnízdí. Od kalouse ušatého se pustovka pozná podle malých oušek a žlutých očí. Jejich pozorování považují ornitologové za velmi výjimečné a jsou ochotni za nimi cestovat i přes celou republiku.

Do hotelu na náměstí v Drnholci přijíždějí za kalousy nejen členi Moravského ornitologického spolku z Přerova, ale i výpravy ornitologů z Prahy a dalších míst naší republiky.

Jiří Šafránek

Foto Adolf Goebel: kalous pustovka

pustovka

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů