Pátek, 19. dubna 2024

ČOI: Třetina sběren loni porušila povinnosti při výkupu odpadů

ČOI: Třetina sběren loni porušila povinnosti při výkupu odpadů

Více než třetina sběren, které zkontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI), loni porušila povinnosti při výkupu odpadů. Za zjištěné nedostatky inspektoři uložili 106 pokut v celkové výši 686.000 korun. ČOI o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Inspekce v roce 2013 provedla celkem 323 kontrol sběren, porušení předpisů zjistila v celkem 121 případech. Mezi nejčastější prohřešky patřilo používání neověřených měřidel, nedodržení zásad poctivosti prodeje, neseznámení s informací o ceně či porušení zákona o odpadech.

"Lze očekávat, že ke zvýšení informovanosti provozovatelů sběren a odborné veřejnosti v dalším období přispěje nově vydaný Obrazový katalog nelegálního výkupu druhotných surovin a další metodické materiály, které obcím umožní účinnější kontrolu odpadového hospodářství," uvedla ČOI.

Obrazový katalog nelegálního výkupu druhotných surovin vydal na konci ledna Svaz měst a obcí. Příručka má výkupnám pomoci poznat, co z kovových odpadů jsou ve skutečnosti ukradené věci. Vedle svazu se na vzniku katalogu podílely Institut pro udržitelný rozvoj měst a obcí, Správa železniční dopravní cesty, Ředitelství silnic a dálnic, Česká inspekce životního prostředí, ČOI a policie.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů