Pátek, 19. dubna 2024

Novinka, která prospívá zdraví (nejen) žáků

Novinka, která prospívá zdraví (nejen) žáků

Zcela nová generace nátěrových hmot byla loni na podzim v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd ČR představena médiím. Tyto multifunkční antibakteriální nátěry se opírají o využití poznatků v oblasti nanotechnologií.

Ve spolupráci s odborníky z Akademie věd je vyvinula, patentovala a nyní i vyrábí česká společnost Advanced Materials - JTJ, s. r. o. (AMJTJ). Tyto její nátěry řady Protectam FN<< s fotokatalytickým antibakteriálním účinkem nejenže účinně čistí vzduch od škodlivin, alergenů a nepříjemných pachů, ale také efektivně likvidují mikroorganismy včetně virů a bakterií působících závažná onemocnění.

V Česku nanonátěry nanáší certifikovaná aplikační společnost Nano4people. Jak připomněl její jednatel Ing. Petr Michálek, povrchová vrstva tvořená multifunkčním nátěrem na zdech místnosti díky aktivaci ultrafialovým světlem (jež je přirozenou součástí denního světla), v případě jeho nedostatku pak nasvícením standardními UVA zářivkami či UVA LED diodami, se stává vysoce účinnou, bezúdržbovou a energeticky nenáročnou >>čističkou vzduchu<<. Jakmile se světlem aktivované vrstvy dotknou viry, bakterie či jiné organické mikroskopické částice, okamžitě reagují se vzdušným kyslíkem, načež se rozkládají až na molekuly vody, oxidu uhličitého a dalších zdraví neohrožujících látek.

OSVĚDČUJÍ SE NEJEN VE ŠKOLÁCH

Mezi prvními, kdo po antibakteriálních nátěrech sáhli, jsou některé mateřské a základní školy zejména na severní Moravě, tolik trápené inverzemi a smogem - a také zvýšenou nemocností dětí. Už první doložitelné výsledky použití těchto nátěrů ve školských zařízeních hovoří o tom, že nemocnost dětí tam rychle klesla v řádu několika desítek procent!

I když aplikace nátěrů (přímo na svrchní vrstvu stávající malby) je vcelku jednoduchá a časově nenáročná, doporučuje se provádět ji zaškolenými odborníky, kteří s tímto materiálem mají potřebné zkušenosti. Při dodržení technologického postupu se aplikace nátěrů běžně zvládne např. o víkendu. Nátěry většinou stačí nanést jen na strop. Stoupající ohřátý vzduch k němu vynáší mikroorganismy i další škodliviny, které se pak na něm likvidují.

Pro svoji samočisticí schopnost nanonátěry nevyžadují žadnou údržbu. Jejich učinnost se snižuje jen při mechanickém poškození. Suspenze nátěrů jsou ředitelné vodou a ekologicky příznivé, neobsahují organická rozpouštědla, jsou pH neutrální a zdravotně nezávadné.

Nanonátěry se zkrátka uplatní nejen ve školách a veřejných budovách, ale všude tam, kde je nutno dbát o zdravé, čisté a hygienicky nezávadné prostředí.

Multifunkční antibakteriální nátěry ničí mikroorganismy a čistí vzduch od škodlivin, alergenů i nepříjemných pachů

Multifunkční antibakteriální nátěry řady Protectam FN<<:

  • čistí vzduch od těkavých organických látek (často rakovinotvorných);
  • mají antibakteriální vlastnosti, rozkládají víry, bakterie, spóry;
  • zabraňují růstu plísní, zabraňují tvorbě zatuchliny;
  • zabraňují růstu mikroorganismů, vytvářejí hygienicky nezávadné, čisté a zdravé prostředí;
  • likvidují kouř, redukují zápach;
  • mají samočisticí vlastnosti;
  • jsou efektivnější než jakákoli standardní čistička vzduchu, bezporuchové a s nulovými nebo zcela minimálními náklady na spotřebu energie (potřebují pouze světlo);
  • prodlužují životnost materiálů, na které jsou naneseny, a udržují jejich povrch čistý a hygienicky nezávadný;
  • odstraňují syndrom nezdravých budov.


ZDROJ: NANO4PEOPLE

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů