Čtvrtek, 28. března 2024

Interaktivní mapa světové produkce elektroodpadu

Interaktivní mapa světové produkce elektroodpadu

Kolik elektroodpadu vyprodukují Spojené státy a kolik třeba Česká republika? Jaká jsou jednotlivá regulační omezení pro vývoz a dovoz e-odpadu v dalších 184 zemích světa? Odpovědi nabízejí analytici z iniciativy StEP (Solving the E-Waste Problem), mezinárodní iniciativy zaměřené na potírání nárůstu elektroodpadu a přidružených negativních dopadů.

Na konci loňského roku StEP publikovala rozsáhlou studii zaměřenou jak na zhodnocení současné situace, tak na předpovědi statistické pravděpodobnosti dalšího vývoje. Díky interaktivní mapě se nyní můžete na vlastní oči přesvědčit, kdo kolik elektroniky produkuje a kolik jí v různých zemích končí každoročně v odpadu. Pochopitelně, že svou roli tu sehrává dostupnost zboží, jeho technická úroveň i kupní síla potenciálního zákazníka. Interaktivní mapa StEP se ale snaží v přehledných tabulkách zohlednit i tyto faktory. Jednoduché zpracování mapy nám také mj. umožní podívat se >>pod pokličku<< středoafrických zemí. Ač samy produkují jen minimum spotřební elektroniky, vykazují výrazně vyšší úhrny >>odpadní elektroniky<<. Jsou to přesně ty země, kam Evropská unie (ještě donedávna) nebo USA vyvážejí e-odpad k >>recyklaci<< či k odprodeji.

Loni se v celém světě vyprodukovalo 48,9 milionu tun elektroodpadu, tedy téměř sedm kilogramů na každého obyvatele planety. Např. pro každého Čecha se v průměru každoročně uvede na trh 21,17 kg spotřební elektroniky. Elektroodpad přepočítaný ve stejném poměru činí >>pouze<< 16,06 kg.

K množství elektrodpadu přispívá Čína 11,1 miliony tun, ovšem na jednoho člověka tam připadá pouze 5,4 elektroodpadu. Na druhém místě v žebříčku jsou Spojené státy s produkcí 10 mil. tun elektroodpadu. Na jednoho obyvatele je tam uvedeno na trh 31,71 kg spotřební elektroniky a průměrný Američan ročně vyhodí skoro tolik elektroniky, kolik nakoupí (tj. 29,8 kg).

Podle scénářů, které studie StEP rovněž obsahuje, můžeme v dalších pěti letech očekávat zvýšení objemu/hmotnosti produkovaného elektroodpadu o celých 33 %.

RADOMÍR DOHNAL
autor je spolupracovníkem čsp. Odpady

Jak mapu najít na internetu

Interaktivní mapu vypracovanou týmem iniciativy StEP naleznete na: www.step-initiative.org

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů