Pátek, 19. dubna 2024

Sněmovna možná zvýší v novele cíle pro recyklaci obalů

Sněmovna možná zvýší v novele cíle pro recyklaci obalů

Před závěrečným schvalováním je ve Sněmovně vládní novela obalového zákona. Poslanci v něm možná zvýší cíle pro recyklaci obalů pro následující roky. O normě komora rozhodne po dnešním druhém čtení v pátek.

Ve vládní novele jsou podle ministerstva životního prostředí cíle pro využití odpadů stejné jako nyní. Hnutí Duha je pokládá za nízké. Celkový recyklační cíl obalů stanoví předloha předchozího úřednického kabinetu pro rok 2015 na 55 procent, přičemž realita předloňského roku byla 70 procent, upozornilo hnutí.

Návrh výboru pro životní prostředí by zvýšil celkový recyklační cíl do konce roku 2015 na 60 procent a do konce roku 2016 na 65 procent. Dnes poslanci podali dva další pozměňovací návrhy s jinými cíli. Například Milan Urban (ČSSD) chce, aby celkový byl 60procentní i pro konec roku 2016.

Za zbytečné a škodlivé pro hospodářství označil zvýšení cílů Jan Zahradník (ODS). Může se podle něho stát, že trh s odpady poklesne a Česko jich nebude schopno recyklovat tolik jako nyní. Na možná rizika upozornil i Urban.

Ministerstvo životního prostředí uvádělo, že původně navržené recyklační cíle jsou kompromisem. Stejně se vyjádřil nový ministr Richard Brabec (ANO) o návrhu výboru.

Hnutí Duha označilo předlohu kabinetu Jiřího Rusnoka za podivnou. Uvedlo, že jde o snahu recyklaci schválně brzdit.

Předloha taky přejímá evropskou směrnici, která rozšiřuje názorné příklady konkrétních výrobků, zda mají nebo nemají být považovány za obaly. Členské státy ji měly do právních řádů začlenit do loňského září. Evropská komise už s Českem zahájila řízení pro porušení povinnosti.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů