Pátek, 19. dubna 2024

Vychází mezinárodní cykloprůvodce po Labské stezce. Poprvé pro celou trasu v Česku a Německu i v českém jazyce!

Vychází mezinárodní cykloprůvodce po Labské stezce. Poprvé pro celou trasu v Česku a Německu i v českém jazyce!

Vůbec poprvé vychází oficiální průvodce po Labské stezce podél celého toku Labe v Česku i Německu, a to hned ve čtyřech jazykových mutacích včetně té české. Do přípravy se zapojily a průvodce finančně podpořily Ústecký, Středočeský, Pardubický a Královéhradecký kraj, města Hradec Králové, Praha, agentura CzechTourism, němečtí partneři a Nadace Partnerství, která je oficiálním koordinátorem Labské stezky v ČR. Cykloprůvodce vychází v nákladu přesahujícím 300.000 ks a nabízí tipy na hlavní atrakce, služby pro cyklisty, přívozy či turistická informační centra podél stezky. "Cyklisté jej mohou získat zdarma v turistických informačních centrech nebo v zařízeních s certifikací Cyklisté vítáni, a to v češtině, němčině, angličtině a holandštině," říká Daniel Mourek, koordinátor Labské stezky a vice-prezident Evropské cyklistické federace.

Oficiální průvodce provede návštěvníky podél celé 1230 km dlouhé trasy od pramene Labe až po Severní moře. "Přesně na 100 stranách průvodce naleznou turisté kontakty na 565 certifikovaných ubytovacích zařízení pro cykloturisty v různých cenových kategoriích, od kempů až po čtyřhvězdičkové hotely, od ubytování v soukromí na venkově až po hotely ve velkoměstech, všechny certifikované dle kritérií Cyklisté vítáni či německého cykloklubu ADFC," dodává Daniel Mourek. Zařízení Cyklisté vítáni nabízí kromě standardních služeb např. bezpečné uložení kola přes noc, možnost malých oprav kola či dostatek informací a tištěných materiálů pro cykloturisty. "Zájem našich ubytovatelů podél Labské stezky o propagaci v česko-německém průvodci předčil naše očekávání a v příštích letech budeme usilovat o větší počet stran určených pro propagaci služeb na české straně stezky," doplňuje Mourek, nadšený propagátor dálkových cyklotras.

Labská stezka je nejoblíbenější dálkovou cyklotrasou v Německu a je součástí i evropské sítě dálkových cyklotras EuroVelo. Podle průzkumů vygeneruje ročně jen ve střední části na 90 milionů EUR a navštívilo ji na německé části v 2013 na 576.000 cykloturistů. Jejich zájem o celou Labskou stezku od pramene Labe či z Prahy (až do Mělníka podél Vltavy) až do velkých německých měst se dnes projevuje i na zvýšené návštěvnosti českých úseků stezky. "Podle údajů z krajů navštívilo vloni například úsek Kuks - Hradec Králové v Královéhradeckém kraji na 100.000 cyklistů a dokončené úseky stezky v Ústeckém kraji na 25.000 cyklistů jen v období jednoho měsíce," říká manažer monitoringu cyklotras z Nadace Partnerství, Luboš Kala.

Více informací na www.labska-stezka.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů