Pátek, 29. března 2024

ČR promarnila šanci postavit se lobby GMO

ČR promarnila šanci postavit se lobby GMO

Evropská unie i přes nesouhlas mnoha zemí schválila uvedení odrůdy geneticky modifikované kukuřice GM 1507 do oběhu. Mimo EU je prodávána pod tržním názvem Herculex. Zástupci ČR se zdrželi hlasování, čímž nepřímo podpořili[1] nebezpečný a velkými korporacemi vylobbovaný návrh předkládaný Evropskou komisí (EK).

"Návrh Evropské komise na uvedení této kukuřice do oběhu byl kontroverzní od samého počátku. Patent vlastní americká společnost Pioneer-Dupont. Je resistentní proti škůdcům z řádu motýlů a byla geneticky upravena tak, aby produkovala pesticidní Bt-toxin a odolávala herbicidu glufosinate ammonium. Považujeme za nepřijatelné, aby takové plodiny směly být volně šířeny do české přírody," uvedl Ondřej Mirovský, expert zelených na životní prostředí.

Tato kukuřice nebyla řádně prověřena a nové bezpečnostní otázky byly vznášeny v průběhu celého povolovacího procesu. Nebyly např. provedeny téměř žádné studie posuzující toxicitu Bt-toxinu přímo pro motýly a můry, ani pro další živočišné druhy v potravním řetězci včetně člověka. Nebyly také posouzeny dopady na biologickou rozmanitost. Nedostatky při posuzování bezpečnosti geneticky modifikované kukuřice 1507 zpochybňují zákonnost této autorizace, existují ale i právní obavy týkající se schvalovacího procesu samotného. EK je dlouhodobě kritizována za příliš pozitivní přístup k transgenním organismům, kterým jde na ruku velkým korporacím. Nedávné události ukazují, že EK nerespektuje pravidla upravující uvádění GMO do oběhu.

"Pokud evropská komise skutečně uvede i přes porušení procesních pravidel, nesouhlas řady států i většiny evropských občanů tuto kukuřici do oběhu, předloží skupina Zelených v Evropském parlamentu návrh na vyjádření nedůvěry Komisi. Europoslanci jasně vyjádřili svůj postoj, když na lednovém plenárním zasedání ve Štrasburku hlasovali pro rezoluci předloženou skupinou Zelených/EFA, která vyzývá členské státy k odmítnutí návrhu Komise. Průzkumy veřejného mínění navíc opakovaně ukazují, že evropští občané nechtějí GMO ani v přírodě ani na talíři," dodává Ondřej Liška, předseda zelených.

"Události posledních dnů ukazují, že Evropská komise nemá demokratický mandát pro schválení této nové GM kukuřice. Prosazení povolení proti vůli Evropského parlamentu, evropských občanů i většině členských státu je urážkou demokratického procesu a vyzýváme proto komisi aby návrh stáhla," uvedl Bart Staes, mluvčí evropských zelených pro zdraví a bezpečnost potravin.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů