Čtvrtek, 25. dubna 2024

Povinnosti občanských sdružení po novele občanského zákoníku

Povinnosti občanských sdružení po novele občanského zákoníku

Novela občanského zákoníku má dopad i na občanská sdružení, která jsou příjemci podpory z Operačního programu Životní prostředí. Ta jsou povinna o změně informovat Státní fond životního prostředí ČR.

V souvislosti s přijetím nové úpravy soukromého práva v zákoně č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, dochází mimo jiné i k transformaci občanských sdružení do nově upravených forem právnických osob. V přílohách zákona naleznete jednak informace o charakteru nové úpravy nahrazující dosavadní občanská sdružení založená podle zákona č. 83/1990 Sb., jednak informace o dopadech této úpravy na realizaci stávajících i v budoucnu podpořených projektů.

Občanská sdružení, která se nerozhodnou transformovat do jiné právní formy, budou podle nového občanského zákoníku považována za spolky. V tomto případě nedochází ke změně osoby příjemce dotace a příjemce bude povinen informovat Státní fond životního prostředí ČR pouze o případné změně svého názvu.

V případě přeměny občanských sdružení na nové typy právnických osob tj. na ústav či sociální družstvo (včetně přeměny na obecně prospěšnou společnost), pak tato přeměna není považována z hlediska pravidel Operačního programu Životní prostředí za podstatnou změnu. Konečný příjemce tedy nepodává žádost o vydání změnového rozhodnutí, ale pouze informuje Státní fond životního prostředí ČR o provedení této přeměny. Povinnost informovat státní fond platí i pro přeměnu právní formy občanského sdružení podle zákona č. 68/2013 Sb.

Informace o změně posílejte na adresu:

Státní fond životního prostředí ČR
Olbrachtova 9/2006
140 00 Praha 4

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů