Pátek, 29. března 2024

Tonery a cartridge nepatří do popelnice

Tonery a cartridge nepatří do popelnice

Od února 2014 mají školy registrované v projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět možnost vracet k ekologické likvidaci i použité laserové tonery a inkoustové cartridge.

Organizátoři projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět od února 2014 navázali spolupráci se společností Cart4future, s.r.o., která se na území celé České republiky zabývá sběrem, výkupem a ekologickou recyklací použitých inkoustových cartridgí a laserových tonerů do tiskáren. Důvodem pro bližší spolupráci je snaha o.p.s. Recyklohraní seznamovat nejmladší generaci s nejrůznějšími možnostmi recyklace vysloužilých výrobků. "Vzájemnou spoluprací se snažíme zjednodušit podmínky pro správné nakládání s vysloužilými tonery a cartridgemi a zároveň umožňujeme žákům získat správné návyky pro jejich další život. Věříme, že svým přístupem pozitivně ovlivní i své nejbližší okolí," vysvětluje motivy ke spolupráci ředitelka Recyklohraní, o.p.s. Ilona Johnová Koukalová. Do dnešního dne o sběrný box projevilo zájem více než 400 škol z celé ČR a další přibývají každým dnem.

"Laserové nebo inkoustové tiskárny najdeme dnes snad už v každé škole, kanceláři i v mnohé domácnosti. S rostoucím! počtem používaných tiskáren roste i počet prázdných tonerů a cartridgí. Jen málokdo ví, jak s nimi naložit," doplňuje Ilona Johnová. Každoročně jich po celém světě skončí na skládkách s nebezpečným odpadem více než 500 miliónů kusů, přičemž plasty, ze kterých jsou vyrobeny, se v přírodě rozkládají 450-1000 let! Málo je znám i fakt, že mnohé tonery a cartridge lze použít až 4x.

Jak je tedy správně likvidovat? "Tonery a cartridge určitě nepatří do směsného odpadu ani do popelnic na elektroodpad. Nejlepší způsob, jak s prázdnými tonery a cartridgemi naložit, je odnést je na sběrný dvůr nebo do speciálního sběrného boxu. Ten lze najít na mnohých úřadech a od února i na školách registrovaných v projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět," vysvětluje ředitelka Recyklohraní, o.p.s. Školy jsou za sběr tonerů v rámci projektu Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět odměňovány body, které mohou kdykoli proměnit za odměny pro žáky nebo zajímavé pomůcky do školní praxe. Dodání prázdn! ých boxů a odvoz plných je služba poskytovaná zcela zdarma. Zajímavosti z oblasti recyklace tonerů a cartridgí:
* Ročně se na celém světě vyhodí přes 500 milionů inkoustových cartridgí a laserových tonerů!
* Celková hmotnost vyhozených cartridgí a tonerů je stejná jako hmotnost 112 463 osobních automobilů!
* Pokud všechny vyhozené cartridge a tonery poskládáte vedle sebe, obepnou 3x rovník!
* Plasty, ze kterých jsou cartridge a tonery vyrobeny se rozkládají 450-1000 let!
* Cartridge a tonery můžou být znovu použity až 4x!

Projekt Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět je školní recyklační program pořádaný pod záštitou MŠMT České republiky. Cílem projektu je prohloubit znalosti žáků v oblasti třídění a recyklace odpadů a umožnit jim osobní zkušenost se zpětným odběrem baterií, použitých drobných elektrozařízení, laserových tonerů a inkoustových cartridgí. Organizuje jej Recyklohraní, o.p.s. ve spolupráci s neziskovými společnostmi ASEKOL, ECOBAT, EKOLAMP a ELEKTROWIN. Sběr tonerů je od února 2014 organizován ve s! polupráci s Cart4future, s.r.o. V současnosti je do projektu zapojeno více než 3140 mateřských, základních a středních škol.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů