Pátek, 29. března 2024

Na MŽP se sešly odpadové skupiny i s dosavadními kritiky

Na MŽP se sešly odpadové skupiny i s dosavadními kritiky

Na ministerstvu životního prostředí (MŽP) se dnes sešly obnovené odpadové skupiny. Podle informací ČTK byli nově přizváni i jejich dosavadní kritici, kteří dlouhodobě poukazovali na netransparentnost a špatnou odpadovou politiku úřadu. Jde o klíčové subjekty v odpadovém hospodářství - Českou asociaci odpadového hospodářství (ČAOH) a zástupce nevládních ekologických organizací, obcí i krajů. Právě jim se nelíbilo, že v minulosti v odborných skupinách nemohli zasedat.

"Teď konečně s novým vedením ministerstva začínají skupiny být vyvážené. Jsou tam už lidé, kteří mají k legislativě co říct," odpověděl dnes na dotaz ČTK výkonný ředitel ČAOH Petr Havelka.

Nové vedení ministerstva musí co nejdříve dokončit odpadovou legislativu, jejíž příprava se vleče už od roku 2007. Hotový zákon o odpadech je navíc jednou z podmínek evropských dotací. Evropská komise se už nechala slyšet, že ČR nedostane peníze třeba na výstavbu spaloven komunálních odpadů za desítky miliard korun, dokud řádně nezdůvodní jejich potřebnost. Projekty spíš podle kritiků trpěly snahou politiků vyčerpat alokované finanční prostředky ve prospěch investorů místo toho, aby se podpořila recyklace.

Vnitřní záměr zákona o odpadech k projednání by měl podle náměstka MŽP Jana Kříže být hotov v září, plán odpadového hospodářství do konce roku.

Poprvé byl na jednání odborných skupin přizván za ekologické organizace také Ivo Kropáček z Hnutí Duha. Ty prosazují evropskou hierarchii v nakládání s odpady, zvýšení podílu opakovaného použití komunálních odpadů, zvýšení recyklace a biologické zpracování komunálních odpadů. Hlavním cílem má podle ekologů být snížení celkové produkce odpadů.

Odpadové skupiny se scházely už loni na jaře pod vedením exministra Tomáše Chalupy (ODS), avšak nahrávaly spíš výstavbě spaloven. "Ministerstvo, tak jak jsem to dneska vnímal, se v tuto chvíli snaží vést skupiny konstruktivně, věcně a otevřeně. Hodnotím to pozitivně," komentoval Havelka.

Odpadových skupin funguje na MŽP několik; zaměřují se na nakládání s autovraky, pneumatikami, s elektromateriálem a bateriemi a akumulátory, nakládání s plochým sklem. Dnes se sešly dvě - k přípravě zákona o odpadech a k otázkám komunálního odpadu a poplatků.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů