Čtvrtek, 18. dubna 2024

Nepál chce horolezce na Everestu přinutit sbírat odpadky

Nepál chce horolezce na Everestu přinutit sbírat odpadky

Horolezci stoupající na nejvyšší horu světa Mount Everest budou muset snést zpátky dolů osm kilogramů odpadků. Informovali o tom v pondělí nepálští oficiální činitelé, kteří se tak snaží o očistu masivu, který se stal nejvýš položenou skládkou na světě.

Jak napsala agentura AFP, nové pravidlo o sbírání odpadků začne platit pro horolezce sestupující do základního tábora od letošního dubna. "Vláda rozhodla, že v zájmu očisty Everestu musí každý člen expedice snést dolů alespoň osm kilo odpadků krom těch, které sám vyprodukuje," sdělilo ministerstvo turistiky.

Pokud horolezec tuto podmínku nesplní, úřady proti němu podniknou právní kroky, dodalo ministerstvo. Neupřesnilo ovšem, zda půjde o pokutu nebo zabavení povinné zálohy, kterou horolezci před výstupem skládají.

Desetiletí výstupů na nejvyšší horu světa si vybralo daň na čistotě místního prostředí. Svahy Everestu jsou poseté odpadky z minulých expedic včetně kyslíkových lahví, lidských exkrementů a dokonce i těl mrtvých horolezců, která se v místním chladu nerozkládají.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů