Pátek, 29. března 2024

V pěti územích Vysočiny se zlepší podmínky pro chráněné druhy

V pěti územích Vysočiny se zlepší podmínky pro chráněné druhy

Na Vysočině se zlepší podmínky pro vzácné druhy rostlin a živočichů ve čtyřech přírodních rezervacích a v jedné přírodní památce. Na desítkách hektarů těchto chráněných pozemků budou vykáceny náletové dřeviny, pak by tam měla být tráva pravidelně kosena nebo spásána. Někde přibudou drobné tůně. Kromě rezervace Údolí Brtnice se revitalizace týká čtyř rašelinišť na Jihlavsku. ČTK to sdělila Jana Janová z krajského odboru životního prostředí.

Kraj se na Vysočině stará o více než 130 zvláště chráněných území. V tomto roce zahájil první velký projekt na zlepšení jejich stavu, který dotuje unie. Práce za 7,6 milionu korun budou do května příštího roku provedeny v přírodních rezervacích Údolí Brtnice, V Lisovech, Rašeliniště Kaliště, Šimanovské rašeliniště a v přírodní památce Jezdovické rašeliniště.

V územích zabírajících přes 100 hektarů, kde bývaly louky a pastviny, se drží řada ohrožených druhů rostlin i živočichů. "Tyto lokality vyžadují pravidelné obhospodařování, které nebylo v minulých desetiletích vždy prováděno," uvedla Janová. Pozemky zarostly náletovými dřevinami i invazivními bylinami. Některým místům uškodily meliorace.

Rezervace Údolí Brtnice se rozkládá na 68 hektarech pozemků v kaňonovitém údolí říčky Brtnice. Na slunných stráních, které dřív sloužily jako pastviny, se vyskytují rostlinné a živočišné druhy, jimž vyhovuje teplo a sucho. Ve zbývajících územích jsou chráněna rašeliniště a podmáčené louky. Zemědělci na nich dřív kosili trávu a uschlou ji používali třeba jako stelivo pro dobytek. Tento způsob hospodaření zanikl ve druhé polovině minulého století.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů