Čtvrtek, 28. března 2024

MŽP pošle na zateplení veřejných budov tři miliardy korun

MŽP pošle na zateplení veřejných budov tři miliardy korun

Ministerstvo životního prostředí pošle na zateplení veřejných budov další tři miliardy korun. Chce tím snížit hrozící ztrátu peněz z fondů EU. Na dnešním 10. ročníku konference Fórum českého stavebnictví to řekla ministryně pro místní rozvoj (MMR) Věra Jourová. Právě její resort je koordinátorem operačních programů.

"Vypíšeme výzvu za tři miliardy korun na zateplování veřejných budov z evropských peněz, které má k dispozici ministerstvo životního prostředí," řekla šéfka MMR s tím, že půjde o rychlou výzvu tak, aby se vyčerpaly peníze připravené v Operačním programu Životní prostředí pro letošní rok.

Na šedesátou výzvu z OP ŽP vyhradilo ministerstvo životního prostředí 3,5 miliardy korun, z toho tři miliardy jdou na zateplení veřejných budov, sdělila na dotaz ČTK Jana Taušová z tiskového oddělení MŽP.

Žádosti se budou přijímat od 5. března do 30. dubna, posílat je můžou obce, města, kraje, příspěvkové organizace i například státní podniky. Peníze se mohou využít na výstavbu a rekonstrukce, na úspory energie a využití odpadního tepla. Předloženy mohou být i již zrealizované projekty po roce 2007.

Právě Operační program Životní prostředí je z hlediska čerpání peněz z evropských fondů tím nejproblematičtějším. Jen loni nevyčerpal takřka 5,3 miliardy korun, které mohl. Ještě více peněz může životní prostředí ztratit letos. "Největší riziko nedočerpání hrozí Operačnímu programu Životní prostředí, kde odhady mluví až o 13 miliardách korun," prohlásila už na začátku února Jourová. Nová výzva je jedním z opatření, jak očekávanou ztrátu snížit.

Další možností je zaplatit z evropských peněz také už dokončené stavby. To připouští i šéfka MMR. "Připravujeme také možnost refundace už existujících staveb z evropských peněz (tedy zpětné proplacení). Programovací období příští rok končí, nové velké stavby tak už začínat nemůžeme," upozornila Jourová.

Problémy s čerpáním však mají i další operační programy, například OP Výzkum a vývoj pro inovace či OP Podnikání a inovace. Celkem by ČR letos mohla přijít až o 24 miliard korun. Loni nedočerpala deset miliard korun, což bylo nejvíce ze zemí EU.

Česko mohlo v končícím programovacím období 2007-2013 získat až 800 miliard korun. Domácí příjemci dotací z evropských fondů však z toho získali k začátku letošního ledna 514,9 miliardy korun. Jde o 63,7 procenta z celkové částky, kterou má Česko v těchto letech k dispozici. Z celkové dosud vyplacené částky požádalo ministerstvo financí Evropskou komisi o zpětné proplacení 385,5 miliardy korun, tedy 47,7 procenta celkové částky. Právě tuto sumu považují úřady za skutečně vyčerpané dotace.

Filip Sušanka

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů