Sobota, 20. dubna 2024

Zpravodaj Hnutí Duha - Konec spaloven v Čechách

Zpravodaj Hnutí Duha - Konec spaloven v Čechách
  1. ODPADY: Konec spaloven v Čechách
  2. ENERGIE: Čtyři tanky pro Rusko
  3. ŘEKNĚTE SI O SLEVU: Napište ministrům
  4. NOVÉ ČÍSLO 7.G: Africká krása


ODPADY
Konec spaloven v Čechách

Spalovna v každém kraji. Plán, který prosazovaly poslední vlády a který měla zaplatit Evropská unie ze svých fondů. S takovými záměry se Česká republika bude muset rozloučit, protože Evropská komise Česku vzkázala, že nové české spalovny se z evropských peněz financovat nebudou.

Přečtěte si rozhovor s naším odpadovým expertem Ivem Kropáčkem o konci spaloven v Čechách na www.denik.cz
Foto: sri vatsa / sxc.hu

ENERGIE
Čtyři tanky pro Rusko

Rusko si může z peněz, které mu platíme za dodávku ropy, koupit každý den 4 moderní tanky T-90. Rusko je náš největší dodavatel černého zlata. Odebíráme od něj dvě třetiny naší spotřeby, což nás vloni přišlo na "pěkných" 67 miliard korun, tedy 183 milionů denně. Jeden tank T-90 stojí 45 milionů korun.

Sobotkova vláda ve svém programovém prohlášení anoncovala, že chce předložit zákon, který fosilní závislost srazí a rozhýbe domácí ekonomiku. Měla by tak učinit co nejrychleji.

Sledujte seriál cislotydne.cz a vychutnejte si novinky s energetickou tématikou každý týden.
Foto: sxc.hu

ŘEKNĚTE SI O SLEVU
Napište ministrům

Chcete si zateplit dům? Vyměnit okna nebo uvažujete o koupi nového kotle na biomasu? Zkrátka už vás nebaví zbytečně platit velkým energetickým firmám? Šetříte si na to po pár korunách do prasátka?

Máme pro vás dobrou zprávu. Díky fondům z Evropské unie teď můžete zmenšit velikost vašeho prasátka až na polovinu.
Evropská unie totiž nabídla České republice přes 500 miliard euro pro využití v letech 2014-2020. Nová vláda právě připravuje podmínky pro rozdělení těchto peněz. Napište ministryni Jourové, ministru Babišovi a Brabcovi, aby zajistili z evropských fondů alespoň 10 miliard ročně pro energetické renovace bytových domů a veřejných budov.

Více na www.energy-super-market.com

NOVÉ ČÍSLO 7.G
Africká krása

V novém čísle Sedmé generace se mimo jiné dočtete odpovědi na tyto otázky: Proč v Africe mizejí stromy a přibývá extrémně chudých? Jaký je náš podíl na lovu nosorožců a slonů? Jak vypadá jiné květinářství? Může ochránce přírody střílet medvědy? Proč je v Manile lepší přespávat na hřbitově? Co znamená, že naši zvířecí bližní už podle práva nejsou věci? Proč se louky v Javorůvkách přestaly ručně kosit? Prolomí se v severních Čechách limity těžby uhlí? O čem vypráví červ Augustin? Můžou lidé nahradit včely? Proč to ekologický aktivista Miroslav Patrik nikdy nevzdá? Co znamená být opravdu živým?

Přehled všech článků čísla najdete tady.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů