Čtvrtek, 25. dubna 2024

Omluvte se za zásah na Šumavě, vyzývají policejního prezidenta lidé z blokády

Omluvte se za zásah na Šumavě, vyzývají policejního prezidenta lidé z blokády

K omluvě za policejní zásah vyzvalo zastupujícího policejního prezidenta sto třicet devět lidí, kteří se účastnili nenásilné blokády nelegálního kácení stromů u Ptačího potoka na Šumavě v létě 2011. Nedávný rozsudek Krajského soudu v Plzni (1) totiž za protizákonné označil nejen počínání Policie ČR, která se dopouštěla násilí a krácení občanských práv, ale i rozhodnutí národního parku kácet. Policisté tak svým zásahem napomáhali nezákonné činnosti. K výzvě se připojily i organizace Frank Bold, Hnutí DUHA a Liga lidských práv.

Celý text otevřené výzvy včetně jmen signatářů jsou přílohou této tiskové zprávy.

"Už v době, kdy blokáda probíhala, jsme denně upozorňovali policisty na to, že kryjí nelegální kácení stromů. Za pravdu nám záhy dalo stanovisko zástupkyně ombudsmana (2), následně i rozhodnutí ministerstva životního prostředí (3) a teď už druhý rozsudek krajského soudu. Ústavou garantovaná práva policie pošlapávala, v několika konkrétních případech bohužel doslova, na tělech lidí, kteří bránili veřejný zájem na ochraně přírody. Pokud se policejní prezident neomluví, řekne tak veřejnosti, že odmítá pravomocné rozhodnutí soudu, což je v právním státě nepřípustné," říká mluvčí občanské blokády nelegálního kácení Vratislav Vozník.

Při nezákonném a násilném policejním zásahu, který probíhal denně po téměř tři týdny, bylo zraněno několik osob. Nejhůře dopadl Radovan Čáp, na kterého jeden z policistů zaútočil, klekl si na něj a zranil ho. Stíhán pak byl paradoxně právě Čáp, jehož nevinu nakonec konstatoval soud. Další účastník blokády, Jan Černý, uvádí: "O omluvu žádám, z policejního zásahu mám dodnes problémy se šlachou v pravém zápěstí."

Soud také znovu potvrdil, že kácení stromů v divokých horských lesích u Ptačího potoka bylo nezákonné. Navíc rozsudek říká, že policie dokonce nezákonnou těžbu kryla: "Odpůrce [policie] musel nebo alespoň měl vědět, že svým zákrokem poskytuje ochranu nezákonné těžbě na území národního parku, a to v demokratickém právním státě tím nejhorším možným způsobem, násilným zásahem proti demonstrantům." (1, str. 60 rozsudku)

"Je nemyslitelné, aby se podobné excesy v budoucnu opakovaly, proto policejního prezidenta žádáme i o to, aby zveřejnil, jaká přijme systémová opatření a jaké nápravné kroky už policie provedla. Celý nelegální zásah navíc sama policie vyčíslila na milion korun, jak se nakonec ukázalo, nesmyslně vyhozených. Za otevřenou stále považujeme i otázku možných personální opatření v policejním sboru. Není možné, aby vrcholní představitelé policie nadále ignorovali rozhodnutí soudu a tvářili se, že jejich postup byl v pořádku," dodává Vozník.

Právní podporu účastníkům blokády nelegálního kácení poskytovali přímo v Národním parku Šumava a v následných správních řízeních právníci Frank Bold (tehdejší Ekologický právní servis; 4). Liga lidských práv zastupovala RNDr. Mojmíra Vlašína v soudním sporu s Policií ČR.

Kontakt:

Vratislav Vozník, mluvčí blokády, tel.: 607 258 508,e-mail: voznikv@gmail.com

Zuzana Candigliota, právnička Ligy lidských práv a zástupkyně žalobce, tel.: 607 005 043

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů