Pátek, 29. března 2024

Dvoudenní cesta ministra životního prostředí Richarda Brabce po Moravskoslezském kraji

Dvoudenní cesta ministra životního prostředí Richarda Brabce po Moravskoslezském kraji

Dne 6. a 7. března se ministr životního prostředí Richard Brabec rozjel na návštěvu do Moravskoslezského kraje.

Cesta po regionu začala zastávkou na Záchranné stanici živočichů v Bartošovicích, kde si prohlédl areál s výběhy a kójemi pro zraněná divoká zvířata, která se připravují na návrat do přírody. Při diskusi s vedoucím stanice Petrem Orlem ministr Brabec ocenil práci záchranných stanic, které často bojují s nedostatkem peněz, a zmínil se také o jejich financování: "Letos je pro záchranné stanice vyhrazeno od MŽP 5 150 000 Kč. O další peníze můžou ale žádat prostřednictvím vypsaných výzev v rámci Operačního programu Životní prostředí."

Po krátké prohlídce úbočí Veřovických vrchů s ukázkou vzácných rostlin, péče o ustupující druhy dřevin a výstupu na rozhlednu na Velkém Javorníku se ministr Richard Brabec ve Valašském Meziříčí setkal se zástupci nevládních neziskových organizací. Diskutoval s nimi o možnostech řešení palčivých otázek, jak zlepšit kvalitu znečištěného ovzduší v regionu.

Druhý den ministr Brabec vyslechl prezentaci projektu EMISE studentů Slezského gymnázia v Opavě. Studenti představili výsledky své práce v terénu při obhlídce způsobů topení v domácnostech a nastínili možnosti, jak v Opavě a okolí snížit množství zplodin a škodlivých látek v ovzduší. Ministr udělil projektu záštitu, navrhl jeho rozšíření po celém Moravskoslezském kraji a zmínil se také o finanční podpoře. "Chceme, aby se projekt z Opavy dostal dál, aby se stal pilotem nejen v Moravskoslezském kraji, ale i po celé republice," řekl ministr a dodal: "budou pokračovat i kotlíkové dotace, v kraji bylo za 3 roky vyměněno zhruba 5 000 kotlů za 200 milionů Kč, ale je jich třeba vyměnit ještě tisíce." Znečištění ovzduší pochází stejnou měrou z průmyslu jako z lokálních topenišť a dopravy.

O kvalitě ovzduší i původcích jeho znečištění debatoval ministr Brabec také na Krajském úřadu v Ostravě s členy Pracovní skupiny Moravskoslezského kraje - hejtmanem, primátory i starosty měst a představiteli velkých průmyslových podniků v regionu. Moravskoslezský kraj volá po další výzvě na kotlíkové dotace, zatraktivnění Nové zelené úsporám pro kraj nebo třeba po sjednocení jednotlivých dotačních programů do jednoho společného fondu.

V rámci návštěvy kraje si ministr Brabec prohlédl i Laguny Ostramo, které patří k největším starým ekologickým zátěžím, na jejichž likvidaci bylo proinvestováno přes 1,6 mld. Kč.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů