Pátek, 29. března 2024

Ve středních Čechách přibudou tři nové přírodní památky

Ve středních Čechách přibudou tři nové přírodní památky

Ve středních Čechách přibudou tři nové přírodní památky. Zvýšenou ochranu získá Břežanské údolí v okrese Praha-západ, Smradovna na Kladensku a Polabí u Kostelce na rozhraní Mělnicka a Prahy-východ. Rozhodli o tom dnes krajští radní. Pro přípravu nově vyhlášených přírodních památek bylo využito peněz z Operačního programu Životní prostředí, sdělila ČTK mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová.

Přírodní památka Břežanské údolí má rozlohu kolem osmi hektarů. Vyskytují se v ní například přástevník kostivalový, ještěrka zelená, mlok skvrnitý nebo chrpa Triumfettiho. Smradovna, rozprostírající se na 155 hektarech, je cenná díky zásaditým slatiništím, smíšeným lužním lesům nebo výskytu střevičníku pantoflíčku či zvonovce liliolistého. Ochrana Polabí u Kostelce se týká 84,62 hektaru, důvodem je nadprůměrně zachovalá říční niva s charakteristickou mozaikou lužních lesů, luk, vodních ploch a mokřadů.

"Všechna tři území budou zvláště chráněná. Ve Středočeském kraji je nyní vyhlášeno celkem 197 zvláště chráněných území v kategorii přírodní památka nebo přírodní rezervace, které spadají pod kraj," uvedl hejtman Josef Řihák (ČSSD). Rozloha těchto území je kolem 5000 hektarů. Loni kraj vyhlásil celkem 26 zvláště chráněných území.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů