Pátek, 19. dubna 2024

Inspektoři uložili sběrně za kradená svodidla pokutu 200.000 Kč

Inspektoři uložili sběrně za kradená svodidla pokutu 200.000 Kč

Pokutu 200.000 korun uložili olomoučtí inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) provozovateli sběrny na Prostějovsku za výkup ukradených nových svodidel na zabezpečení rychlostní komunikace R46. Provozovatel sběrny podle nich porušil zákon o odpadech. Na případ inspektory upozornili policisté. Škodu na majetku odhadli na 400.000 korun. ČTK to dnes řekla mluvčí ČIŽP Simona Cigánková.

"Sankcionovaný subjekt vykoupil v průběhu května 2012 od občana celkem 7705,5 kilogramu nových kovových svodidel, které byly původně určeny jako bezpečnostní prvek na komunikaci R46. Jednalo se tedy o součást pozemních komunikací a o veřejně prospěšné zařízení, které není možno od fyzických osob vykoupit," uvedla mluvčí. Podotkla, že pokuta je poměrně vysoká, horní strop pokuty je milion korun.

Inspektoři ČIŽP sice nezjistili poškození životního prostředí, jednání provozovatele sběrny však podle nich vykazuje vyšší společenskou nebezpečnost, kdy šlo o výkup kradených zakázaných odpadů.

Svodidla se na R46 v úseku od Vyškova po Olomouc začala vyměňovat během rozsáhlé rekonstrukce. Jedním z důvodů byla i tragická nehoda z února 2011, při které řidička přelétla na rychlostní silnici s osobním autem svodidla a čelně se srazila s protijedoucím vozidlem. Při nehodě tehdy zemřelo šest lidí včetně jednoho dítěte. Během rekonstrukce byl opraven povrch vozovky v délce 18,5 kilometru za 182 milionů korun a vyměnila se svodidla v úseku 34,5 kilometru za 160 milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů