Středa, 24. dubna 2024

Ministerstvo životního prostředí čelí exekuci

Ministerstvo životního prostředí čelí exekuci

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) čelí exekuci. Svých práv se domáhá společnost REMA Systém. S úřadem se už osm let soudí kvůli pochybení ve výběrovém řízení. O zahájení exekuce na majetek MŽP požádal Obvodní soud pro Prahu 10. Vyplývá to z dokumentů o exekuci a soudním řízení, které má ČTK k dispozici. Vyjádření soudu a ministerstva ČTK zjišťuje.

Soudní spory se mezi kolektivním systémem, který zajišťuje organizaci sběru, třídění i recyklaci odpadů, a MŽP vlečou od roku 2006. Úřad totiž nedodržel řádný postup ve správním řízení a v roce 2005 chybně určil takzvaného Správce historického elektrozařízení ve skupině informačních technologií a telekomunikací. Městský soud v Praze nedostatky ve výběrovém řízení potvrdil a ministerstvu uložil, že musí chybu napravit. Po rozhodnutí Městského soudu v Praze z loňského října na ochranu proti nečinnosti mělo MŽP sjednat nápravu i zaplatit náklady řízení. Nařízení soudu však v zákonné padesátidenní lhůtě nesplnilo.

Firma si také nechala zpracovat znalecký posudek na určení škody, kterou jí MŽP svými průtahy a chybnými rozhodnutími způsobilo. "Vyšlo to řádově na téměř půl miliardy korun," řekl dnes ČTK předseda představenstva firmy REMA Systém David Beneš.

Podle něj ale nejde o peníze, nýbrž o morální satisfakci, protože období správy takzvaných historických poplatků již bylo ukončeno. Firma se domáhá spravedlnosti, aby ministerstvo přijalo odpovědnost. "Podali jsme na MŽP žádost o narovnání s doložením znaleckého posudku. Toho se ale exekuce netýká," podotkl Beneš. Exekuce se týká soudního rozhodnutí.

Exekuční řízení má na starosti soudní exekutor Juraj Podkonický, pověření k provedení exekuce vydal Obvodní soud pro Prahu 10. Podle předsedy představenstva určil soud exekuční penalizaci až do 100.000 korun opakovaně, pokud ministerstvo nebude jednat. Záleží tedy na soudu, jakou částku v první fázi exekuce určí.
Firma uvádí, že k exekuci přistoupit musela. MŽP prý nereagovalo, protahovalo soudní spory a porušovalo veškeré správní lhůty. "Neměli jsme jinou možnost. Arogance úředníků byla abnormální. Využili jsme všeho - žádostí, urgence a stížností a stále nic," dodal Beneš.

Šárka Mrázová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů