Úterý, 16. dubna 2024

Dáváme práci německým recyklačním linkám

Dáváme práci německým recyklačním linkám

Doposud velmi úspěšně fungující veřejná služba v podobě systému sběru a třídění odpadu v České republice by měla být nově prostorem pro konkurenci, kterou má představovat německá firma Interseroh.

Je velmi zvláštní, že o to právě teď usiluje firma spojená s byznysem ve zpracování odpadů, což stávající český zákon neumožňuje. V tomto je dost přísný a tvrdý a vyžaduje neziskový způsob realizace.

Má to tedy znamenat změnu zákonných pravidel? O co se vlastně jedná?

V článcích v Hospodářských novinách na toto téma mne zaujala v této souvislosti jiná a docela zásadní informace. V sousedním Německu prý vyrostl velký přebytek drtičů a recyklačních linek a jejich provozovatelé nyní intenzivně hledají zdroje, kterými by je "nakrmili".

Nejde tedy pouze o zajištění práce pro německé zaměstnance těchto zařízení?

Odpad je jak známo dobrý byznys. Hnutí Duha zároveň upozorňuje, že české ministerstvo životního prostředí v minulosti z evropských fondů podporovalo spíše spalovny než recyklaci.

Nové vedení ministerstva navíc hodlá vyčlenit nově jeden a půl miliardy korun na recyklační projekty.

Nemělo by se tedy spíše než o prostor pro konkurenci ve třídění odpadů v České republice jednat o prostor pro konkurenci v jeho zpracování?

Přimlouval bych se u nového vedení ministerstva za podporu vytváření nových pracovních míst spojených se zpracováním a recyklací námi vytříděného odpadu na našem území.

A v neposlední řadě, opravdu si někdo naivně myslí, že se jedná o takzvanou konkurenci, která zásadně zlevní ceny za zpracování odpadu?

Zatím i stávající mapa České republiky při vysoké konkurenci svozových firem a koncových zpracovatelů odpadu neprokázala žádné zlevnění.


Jan Bláha, tajemník CICPEN

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů